wtorek, 15 stycznia 2013

Pudding chlebowy ze szpinakiem i kalafiorem

Co zrobić z czerstwym chlebem? ...pudding. A jeśli ktoś, tak jak ja, nie lubi na puddingu słodko, to proponuję pudding wytrawny :)


Składniki:
kilka kromek czerstwego, pełnoziarnistego chleba by wyłożyć dno naczynia (u mnie 4 szt.)
1 jajko
100 mleka (albo śmietanki) 
1 łyżka roztopionego masła 
szpinak - u mnie świeży - 2 opakowania
pomidory w puszce
pół ugotowanego kalafiora (można pominąć)
3 ząbki czosnku
pół cebuli
10 dag żółtego sera
garść orzechów włoskich albo piniowych
olej do smażenia
sól, pieprz

Wycinani skórki od kromek chleba. Kalafior gotujemy w osolonym wrzątku. W miseczce mieszamy jajko z mlekiem, roztopionym masłem, solą i pieprzem. Szpinak podsmażamy na oleju z pokrojoną w piórka cebulą oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawimy solą i pieprzem. Pomidory kroimy w kostkę. Naczynie żaroodporne wykładamy kromkami chleba bez skórki, zalewamy masą jajeczno-mleczną, następnie układamy różyczki ugotowanego kalafiora, podsmażony szpinak z cebulą i czosnkiem oraz pomidory z puszki. Całość posypujemy tartym, żółtym serem. Na wierzch układamy posiekane orzechy. :) Całość pieczemy w 200 stopniach C przez około 20 minut do roztopienia się sera. 
wykładamy dno naczynia chlebem
chleb zalewamy masą jajeczną


chlebowy pudding ze szpinakiem i kalafiorem

3 komentarze: