czwartek, 31 stycznia 2013

Makaronowa sałatka ze szpinakiem i grillowaną cukinią


Lekkie danie na obiad albo kolację. Sos miodowo-musztardowy świetnie zwieńcza całość potrawy

Składniki na 2 porcje:
pół opakowania makaronu z mąki razowej
3 garści świeżego szpinaku
pół małej cukinii
pół kostki sera typu bałkańskiego albo feta
3 łyżki ziaren słonecznika
kilka pomidorków koktajlowych
pół papryki czerwonej 
1 duża cebula
1 łyżka masła
zioła prowansalskie
sól, pieprz
olej

składniki na sos:
2 łyżki miodu
1 łyżka musztardy
3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz


Nagrzewamy patelnię grillową (albo zwykłą), smarujemy powierzchnie patelni cienką warstwą oleju. Makaron gotujemy al dente i następnie wystudzamy. Cukinię kroimy w plastry, posypujemy je ziołami, solę i pieprzem a następnie smażymy z obu stron. W rondelku podsmażamy na maśle cebulę pokrojoną w piórka. Szpinak myjemy i osuszamy, paprykę kroimy w paseczki, pomidorki przekrawamy na połówki, ser kroimy w kostkę. Następnie na półmisku układamy szpinak, makaron, warzywa, ser.

Sos: do garnuszka dodajemy miód oraz musztardę, następnie powoli wtłaczamy oliwę, energicznie mieszając. Dodajemy sól i pieprz i sos gotowy.

sałatkę polewamy sosem oraz posypujemy słonecznikiem. 

makaronowa sałatka ze szpinakiem i cukinią

6 komentarzy:

  1. alesz to pysznie wygląda mmmm kto mi takie zrobi?

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy1/31/2013

    Tez chetnie bym zjadl tylko zamiast cukini grilowany drob:-) SD

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie wyglada bardzo lubię takie salatki

    OdpowiedzUsuń