Miał być dla kogoś ważnego, ale muszę zjeść go sama :) Biszkopt upiekłam w prostokątnej formie a później dopiero wycinałam nożem kształt serca. Zostało mi trochę kremu i zrobiłam także desery w pucharkach, które pojawią się w krótce na blogu :)
Składniki:
biszkopt:
6 jajek
3/4 szklanki cukru
4 czubate łyżki mąki tortowej
2 czubate łyżki maki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
pół łyżeczki octu
krem:
80 g miękkiego masła lub margaryny
50 dag serka mascarpone
4 łyżki łyżki cukru pudru
8 łyżek mleka
1 cukier waniliowy
25 dag śmietany kremówki
3 łyżki czerwonego dżemu / marmolady
Ponadto:
1 słoiczek dżemu u mnie wiśniowy
cukierki do ozdoby
perełki do ozdoby
wiórki kokosowe - różowe
50 ml rumu
50 ml ciepłej wody
Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli mikserem, żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia albo sodą i zaczekać aż pojawi się piana (5 min), następnie żółtka dodać do białek - mieszać mikserem, potem dodać przesianą mąkę – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem. Ja piekłam biszkopt w prostokątnej formie a później dopiero wycinałam kształt serca. Biszkopt pieczemy w 180 stopniach C około 25 m.
Krem:Serek utrzeć z mlekiem, cukrem waniliowym oraz cukrem pudrem i miękką margaryną. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno w osobnej misce i połączyć z masą serową. Później ostrożnie wymieszać z dżemem.
Tort: Gdy biszkopt jest wystudzony wykrawamy kształt serca. Ja zrobiłam sobie szablon z kartonu i wycinałam nożem wg wzoru. Następnie biszkopt przekrawamy wzdłuż na dwa równe płaty. Biszkopty skropić rumem wymieszanym z wodą. Na pierwsza warstwę nałożyć dżem / marmoladę, przykryć drugim płatem ciasta i posmarować kremem (z wierzchu jak i po bokach. Całość obsypać różowymi wiórkami kokosowymi i ozdobić cukierkami wg uznania.
biszkopt smarujemy dżemem |
torcik -serce |
Cudowny jest! Wygląda jak z cukierni :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńUroczy :) A ja dzisiaj robię drobiowy pasztet według Twojego przepisu. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę, daj znać jak wyszedł i czy Ci smakował? :)
UsuńAż tyle masła! krem musi być mocno maślany;)
OdpowiedzUsuńojoj! fajktycznie pomyliłam gramaturę :) już to zmieniam :)
UsuńBomba :) Zapraszam z torcikiem do mnie na konkurs ;)
OdpowiedzUsuńdziękuję, już zaglądam...:)
UsuńŚwietny!
OdpowiedzUsuńdziękuję. zajrzałam do Twojego bloga i także uważam, że jest świetny :) szczególnie faworki, które są na czasie a ja nigdy nie odważyłam się ich zrobić ;)
UsuńSłodkości!!! Ale piękny tort:)
OdpowiedzUsuńdzięki, całuję :)
Usuńcudny! zakochałam się:D
OdpowiedzUsuńlepiej się podkochuj w swoim wybranku ;) pozdrawiam serdecznie :)
UsuńFantastyczny torcik !! aż zal go kroic :)
OdpowiedzUsuńi mnie jest żal, toteż jeszcze nie został pociachany :)
UsuńŁał, wygląda pięknie! Te różowe wiórki są zachwycające :)
OdpowiedzUsuńdzięki, w sumie to tylko te wiórki robią fajny efekt :)
Usuńpiękny :) ja bym chętnie z Tobą takie ciasto zjadła :)
OdpowiedzUsuńjeszcze fajnie byłoby się umówić na wspólne gotowanie :)
UsuńCzyli biszkopt przekrawamy na 2 części.? Bo nie jest napisane, a nagle w tekście pojawiło się hasło "biszkopty". :)
OdpowiedzUsuńtak biszkopt przekrawamy wzdłuż. już poprawiam w tekście :)
Usuń