sobota, 9 lutego 2013

Krewetki z sosem chili i pomidorkami cherry



Tę potrawę przygotowałam na kolację na moim przyjęciu urodzinowym. Właśnie w ten sposób zawsze przygotowuję te "robale" :-P

Składniki:
0,5 kg krewetek (różowych, czyli wcześniej podgotowanych i zamrożonych)
250 g pomidorków koktajlowych / cherry
2 ząbki czosnku
1 łyżka soku z cytryny
pęczek natki pietruszki
4 - 5 łyżek słodkiego sosu chili
oliwa do smażenia

Krewetki odmrażamy. Na patelni podgrzewamy oliwę i wrzucamy krewetki, następnie dodajemy przeciśnięty czosnek oraz pomidorki koktajlowe (przekrojone na połówki) i sos chili oraz sok z cytryny Smażymy około 4 minut ciągle mieszając. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. mnie najbardziej krewetki smakują z chlebkiem ciabattą z sosem z octu balsamicznego :) Ale możemy je podać także ze zwykłymi tostami albo ryżem.
krewetki z sosem chili i z pomidorkami

3 komentarze:

  1. Krewetki nie należą do moich smakołyków,być może dlatego,że bardzo rzadko udawało mi się zjeść naprawdę smacznie przyrządzone-Twoje wyglądają naprawdę smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. robiłam je dla mojego taty, który jadł je pierwszy raz. i zasmakowały mu chociaż wcześniej miał uprzedzenia. są bardzo aromatyczne dzięki czosnkowi, pietruszce, chili oraz pomidorkom.

      Usuń
  2. Bon appetit nic dodać nic ująć.Wspaniałe

    OdpowiedzUsuń