wtorek, 26 marca 2013

Steak medium rare (i parę słów o wołowinie)


Czym charakteryzuje się stek wypieczony medium? Mięso jest lekko różowe. Natomiast medium rare jest leciutko krwiste. Mnie udało się wykonać wołowinę na pograniczu medium rare a medium. 


źródło: Internet
Jak najbardziej przepadam za średnio wysmażonym mięskiem, ponieważ wtedy mięso wołowiny nie traci zbytnio smaku i cennych właściwości a jednak nie jemy go całkowicie surowego :) Bardzo wysmażona wołowina traci już swoją szlachetność smaku jaką ma wołowina. 

Wołowina nie potrzebuje żadnych wymyślnych przypraw, ponieważ rożnego rodzaju zioła zabijają pierwotny smak mięsa. Wystarczy sól i pieprz. Ja zrobiłam do niego jeszcze sos na bazie musztardy.


Szukamy gruby kawał mięcha. Powinien mieć minimum 2 - 3 cm. 
Najlepsza jest polędwica, ale mięso przerośnięte tłuszczem w swoim smaku jest jeszcze lepsze i nie trzeba je smażyć na dodatkowym tłuszczu. 



źródło: Internet
Na jakiej patelni smażyć? Najlepiej na masywnej, żelaznej, kutej patelni. ale nie każdy taką posiada. Wystarczy patelnia ze stali byle nie z teflonem. 


patelnia do smażenia steków
Na jakim tłuszczu smażymy stek wołowy? Gdy mięso jest przerośnięte tłuszczem najlepiej na żadnym. Gdy mamy chude mięso jak polędwicę to na oleju rzepakowym bo osiąga wysoką temperaturę dymienia. Do oleju możemy dodać łyżkę masła dla lepszego smaku, albo smażyć mięso po prostu na smalcu.  

Ważna rada: nie rozgrzewamy tłuszczu na patelni, tylko smarujemy nim mięso. 


Kolejna rada: mięso powinno mieć pokojową temperaturę. Nie wolno używać mięsa wyjętego prosto z lodówki! I smażymy mięso na mega gorącej patelni! 

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C.


Składniki:

kawał dobrej wołowiny (u mnie o grubości 4 cm) 
sól, pieprz
olej rzepakowy (albo smalec)
łyżką masła

składniki na sos: 
4 łyżki musztardy
6 łyżek gęstego jogurtu  
1 ząbek czosnku. 

Wykonanie:
Mięso smarujemy tłuszczami. Ostrożnie kładziemy mięso na bardzo rozgrzanej patelni. Ma skwierczeć! Jeśli mięso jest grube tak jak moje (4 cm) smażymy je  z obu stron po 3 minuty. Jeśli mięso jest mniej grube ograniczamy do smażenia 1,5 minuty góra 2 minuty z obu stron. Mięso musi zbrązowieć z wierzchu. Ja soliłam i doprawiłam pieprzem dopiero po usmażeniu a przed pieczeniem go w piekarniku. Więc jeśli chcecie zrobić tak samo jak ja, najpierw mięso obsmażcie a potem doprawcie a następnie włóżcie do piekarnika.

Wsadzamy patelnię ze stekiem do środka nagrzanego piekarnika w 180 stopniach. (patelnia nie może mieć plastikowej raczki bo nam się stopi!) w zależności od grubości mięsa tyle czasu go trzymamy w piekarniku. Mój stek był gruby i trzymałam go 15 minut. 

Jeżeli chcemy otrzymać stek rare, po obsmażeniu nie wkładamy już mięsa do piekarnika. W środku na pewno będzie krwisty. 

Po upieczeniu naszej wołowiny układamy mięso na talerzu i odstawiamy je do 10 minut by odpoczęło, aby nie wypłynęły soki. 


sos do mięsa (jeśli ktoś chce)

musztardę wymieszać z jogurtem i dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Mięso podawać z bułą i ze świeżymi warzywami. 

stek wołowy medium rare

13 komentarzy:

  1. smacznie wygląda zdecydowani wolę mocno wypieczoną:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe no tak, przerażająca jest ta krew :) uwielbiam tatar ale zawsze myślę o tym, że zjadam surowiznę i aż mam dreszcze :-P

      Usuń
  2. idealnie przygotowane mięso:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dużo o nim pisania ale tak na prawdę wystarczy chwilka na jego obróbkę :)

      Usuń
    2. Anonimowy4/19/2013

      robiłem z pani przepisu i jest pyszny! polecam wszystkim!

      Usuń
    3. cieszę się bardzo, dziękuję, że postanowiłeś się tym podzielić :)

      Usuń
  3. świetny ten Twój blog :D aaaj mmm pyszności tu znajduje i zapisuje ;) wkradnie się monotonia do kuchni to będę działać coś nowego :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję to bardzo miłe z Twojej strony. odwiedzaj mnie często! :*

      Usuń
  4. Przepiękne steki, jak patrzę na nie to bym od razu zjadł :D Muszę sam kupić w końcu wołowinę, ale nie jest łatwo z tym u nas.

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy3/22/2017

    Medium Rare to mój ulubiony stopień wysmażenia steka.
    Bardzo fajny przepis. Ja smażę akurat na maśle klarowanym, tak smakuje mi najlepiej.
    Jeśli chcę spróbować czegoś nowego, udaję się do Road gdzie podają również bardzo dobre steki. Uwielbiam także wcisnąć steka do burgera.:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy7/22/2017

    Zdecydowanie najelsza ze wszystkich kuchni to amerykańska kuchnia, te steki, burger, frytki, żeberka, mogłabym jeść codziennie :) Szkoda, że nie do końca jest to zdrowe :( Ale raz na jakiś czas można sobie pofolgować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Aż ślinka cieknie na sam widok. Jeśli chodzi o przygotowanie steków to potrzeba dużo doświadczenia zanim uda się wysmażyć idealne mięso. Mi trochę czasu zajęło nim doszedłem do odpowiedniej wprawy, nie ma co się jednak poddawać gdy nie wychodzi tylko próbować i szlifować warsztat ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super przepis. Nie mogę się doczekać kiedy sam przygotuje taki stek

    OdpowiedzUsuń