wtorek, 26 marca 2013

Zupa-krem: kartoflanka z serem i boczkiem

kartoflanka jeszcze bez sera
Stara poczciwa kartoflanka w odsłonie bardziej wykwintnej ;) Najpierw zrobiłam zwykła zupę - krem kartoflankę a dopiero przy odgrzewaniu zupy dodałam goudę. Zupa jest bardzo tania, prosta i syta. Polecam :)

Składniki:
około 70 dag ziemniaków u mnie było około (8 ziemniaków średniej wielkości)
2 duże cebule
2 średnie marchwie
1 pietruszka
15 dag wędzonego boczku
20 dag żółtego sera (można pominąć)
sól, pieprz
suszony tymianek, zioła prowansalskie

Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze części, marchwie oraz pietruszkę także obieramy. warzywa zalewamy wodą i  gotujemy do miękkości. Na rozgrzanym maśle podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i dodajemy do zupy.  Po ugotowaniu warzyw, miksujemy zupę na gładki krem. Do zupy dodajemy tarty ser i czekamy aż się rozpuści cały czas mieszając. Na rozgrzanej patelni podsmażamy boczek pokrojony w kostkę. Następnie boczek dodajemy do zupy.  Zupę doprawiamy solą, pieprzem, suszonym tymiankiem, ziołami prowansalskimi oraz szczypiorkiem. Podajemy z grzankami.
kartoflanka z serem

7 komentarzy:

  1. Mega ciekawe połączenie. Wygląda bardzo apetycznie.

    --
    Zapraszam również do siebie: kulinarnyblog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo, ale to bardzo lubie zupy na bazie ziemniakow.

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno smaczna, aż chciałoby się miseczkę przy tej zimnicy...:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pięknie :) Powiedziałabym, że naprawdę prezentuje się wykwintnie. Z pewnością jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wykwintnie może nie, ale kolor ładny jest - to dzięki marchewce, dziękuję za miły komentarz :)

      Usuń