W szerszym sensie ragoût może się odnosić do wszelkich potraw wykonanych z produktów rozdrobnionych w różnym stopniu i duszonych w sosie, podawanych jako samodzielne danie, dodatek lub rodzaj
gęstego sosu.Wyróżnia się dwa podstawowe rodzaje ragoût — brązowe i białe. Brązowe robi się z mięsa wstępnie zarumienionego z dodatkiem mąki przez smażenie w tłuszczu; białe przez gotowanie mięsa w białym sosie na podstawie jasnego wywaru mięsnego lub warzywnego, zagęszczanego śmietaną i zasmażką, i mającym konsystencję beszamelu (źródło)
Składniki:
około 10 dużych pieczarek
2 piersi z kurczaka
1 ugotowana marchewka
1 duża cebula
por - zielona część
natka pietruszki
sól, pieprz
100 ml śmietany
Pieczarki kroimy w plastry, cebulę w piórka, piersi w mniejsze części oraz por w piórka. Wszystko podsmażamy a później zalewamy odrobiną wody i dusimy około 20 minut. Na sam koniec dodajemy ugotowaną marchewkę pokrojoną w kostkę oraz posiekaną natkę pietruszki. Zdejmujemy rondel z ognia. Doprawiamy solą i pieprzem. dodajemy zahartowaną śmietanę i mieszamy. Serwujemy z pieczywem.
Ragoût z pieczarkami i kurczakiem |
Jednogarnkowe danie-smaczne i pozywne,lubie takie! Zajrzyj do mnie na ragout w troche innej wersji:)
OdpowiedzUsuńfajny jest u Ciebie dodatek musztardy, na pewno nadaje ciekawszy, ostrzejszy smak :)teraz żałuję, że do mojego dania nie dodałam musztardy :)
Usuńjeszcze nie robiłam, ale myślę o ragout z wołowiną :) smacznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńszlachetna wołowinka byłaby lepsza od kuraka :)
UsuńWołowina szlachetna, ale też droższa. Kurczak mimo wszystko bardziej dostępny dla większości osób.
Usuńpyszne:)
OdpowiedzUsuńi praktyczne, bo to danie jednogarnkowe :)
Usuńczęstuję się, bo zapowiada się znakomicie:)
OdpowiedzUsuńa proszę Cię bardzo, już nakładam :)
Usuń