Składniki na naleśniki:
szklanka mąki
1 jajko
szklanka mleka
szczypta soli
łyżka oleju
szklanka mąki
1 jajko
szklanka mleka
szczypta soli
łyżka oleju
Składniki na farsz z mięsem:
30 dag mięsa mielonego wołowego (najlepiej samemu zmielić albo poprosić o to sprzedawcę)
1 duża kulka mozzarelli
30 dag szpinaku (najlepiej świeżego albo mrożonego w liściach)
oliwa do smażenia
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
Wykonanie farszu z mięsa: Mięso podsmażamy z cebulą i czosnkiem drobno posiekanym. Gdy mięso się już przesmaży dodajemy szpinak a następnie ser mozzarella. doprawiamy sola i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Pierwszy farsz gotowy.
Składniki na farsz z sera i ziemniaków:
1 kg ugotowanych ziemniaków
500 g twarogu chudego (2 kostki)
2 cebule
ząbek czosnku
sól i pieprz
natka pietruszki
Wykonanie farszu z ziemniaków: Z ugotowanych ziemniaków zemleć najlepiej przy pomocy praski. Cebule drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę, czosnek zeszklić na oleju. Ser dodać do ziemniaków, doprawić solą i pieprzem, następnie dokładnie połączyć. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.
Finał: Na każdy płat naleśnika dajemy farsz. Zwijamy i polewamy ulubionym sosem.
Naleśniki podajemy z sosem pomidorowym albo z sosem pieczarkowym. U mnie sos pieczarkowy. Pieczarki podsmażyłam z cebulą, następnie dusiłam je w odrobinie wody przez 30 minut a następnie zabieliłam śmietanką.
wytrawne naleśniki |
Rada: by naleśniki ciekawiej podać, można je pokroić i nakłuwać na wykałaczkę.
Fantastyczne! Szczególnie te z "ruskim"farszem mnie zaciekawiły,jak smakują w naleśnikowym cieście.
OdpowiedzUsuńruski farsz mogę jeść nawet sam bez niczego :)
Usuńboskie!:) na imprezową przekąskę pasują jak ulał:)
OdpowiedzUsuńpodsunęłaś mi fajny pomysł z ta zakąską :)
UsuńPyszne. I pięknie podane :)
OdpowiedzUsuńdzięki. wszystko co na patyku ciekawiej wygląda :)
Usuń