środa, 17 kwietnia 2013

Pulpety z dzikim czosnkiem w sosie koperkowym


Smak dzieciństwa, domowy obiad jak u mamy :) Zastanawiam się czemu tak rzadko je robię? Przecież ja uwielbiam sos koperkowy! Do mięsa dodałam dziki czosnek, który urozmaicił smak całej potrawy. 

Składniki:
  • 500 g mielonego mięsa, wołowego, wieprzowego albo mieszanego (najlepiej zmielić samemu albo poprosić sprzedawcę)
  • 1 jajko
  • 1 cebula drobno posiekane i podsmażone
  • tarta bułka 
  • sól, pieprz 
  • wiązanka świeżego czosnku niedźwiedziego (można pominąć)
Sos:
  • 2 - 3 yżki kwaśnej śmietany
  • duża wiązanka świeżego koperku
  • 2 - 3 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz
Ponadto:
  • mąka do obtoczenia pulpetów

Zmielone mięso dobrze wymieszać z jajkiem, podsmażoną cebulą,odrobiną bułki tartej, posiekanym czosnkiem niedźwiedzim oraz doprawić solą i pieprzem. W garnku zagotować osoloną wodę. Wody powinno być mało, tylko tyle by zakryć pulpety.  Formować pulpety w dłoniach, obtoczyć je w mące (otrzepujemy je z nadmiaru mąki) i gotować we wrzątku. Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut. Następnie wyjąć pulpety i do wywaru gdzie się gotowały dodać posiekany koperek. Gotować 5 minut. Śmietanę wymieszać z mąką i wlać do garnka. Chwilkę gotujemy. Doprawić solą i pieprzem. Pulpety włożyć do sosu.

pulpety
Klopsiki i pulpety IIPrzywołujemy wiosnę!!!

6 komentarzy:

  1. wyglądają bardzo delikatnie:)jest pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. DZIĘKUJĘ, ZROBIŁAM TAKIE JAK MOJA MAMA ZAWSZE ROBI :)

      Usuń
  2. Choć nigdy dotąd nie miałam okazji poznać smaku niedźwiedziego czosnku,to intuicja mi podpowiada,że pulpety są bardzo dobre:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czosnek niedźwiedzi smakuje jak skrzyżowanie szpinaku z czosnkiem. jest bardziej delikatny

      Usuń
  3. Wyglądają super, nie miałam jeszcze okazji jeść takich, chętnie pokombinuję u siebie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czosnku niedźwiedziego nie można pominąć, jest tak pyszny, że szkoda by było :-)

    OdpowiedzUsuń