Tym przepisem zajęłam I miejsce w konkursie "makaronowe love" w Polska Gotuje :)
Składniki na 2 porcje:
0,5 kg polędwiczki wieprzowej
ok.20 suszonych grzybków
100 ml śmietanki kremówki
1 duża cebula
opakowanie makaronu pappardelle
suszony tymianek do sosu
1 główka czosnku
4 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
suszony majeranek do polędwiczki
sól, pieprz
oliwa z oliwek do marynowania i pieczenia
1 łyżka masła
2 łyżki tartego parmezanu
Polędwiczkę marynujemy w oliwie, suszonym majeranku, liściach laurowych, w kulkach ziela angielskiego oraz w kilku ząbkach czosnku prze kilka godzin.
Suszone grzyby moczymy w zimnej wodzie przez minimum 1 h. Następnie kroimy w paseczki a cebulę i 2 ząbki czosnku siekamy w kostkę. Pokrojone grzyby i cebulę, czosnek podsmażamy na oliwie. Zalewamy około 0,7 l wody i gotujemy przez 1,5 h do miękkości grzybów. Gdy grzyby są miękkie i woda się zredukuje, wlewamy śmietankę, chwilę podgrzewamy i zdejmujemy z ognia. Sos doprawiamy suszonym tymiankiem solą i pieprzem.
Polędwiczkę podsmażamy na oliwie z każdej strony, następnie pieczemy w całości w piekarniku w 190 stopniach C. przez 15-20 minut. Po upieczeniu kroimy w plastry. Podajemy z ugotowanym al dente makaronem, z sosem grzybowo-śmietanowym oraz z plastrami polędwiczki. Całość posypujemy tartym parmezanem. Dekorujemy świeżymi ziołami.
marynowanie polędwiczki |
Pappardelle z polędwiczkami wieprzowymi w sosie grzybowo-śmietanowym |
Uwielbiam grzyby i takim potrawom zawsze powiem- TAK:)
OdpowiedzUsuńPolędwiczki wymiatają!!! Świetne!!!
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńdziękuję. mój pan aż mnie pocałował w podzięce za obiad, tak mu smakowało :)
UsuńO!! mniam to musi być fantastycznie pyszne ..
OdpowiedzUsuńczasem można sobie zrobić taki odświętny obiad :)
Usuń