Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

sobota, 4 maja 2013

Pappardelle z polędwiczkami wieprzowymi w sosie grzybowo-śmietanowym



Tym przepisem zajęłam I miejsce w konkursie "makaronowe love" w Polska Gotuje :) 

Składniki na 2 porcje:
0,5 kg polędwiczki wieprzowej
ok.20 suszonych grzybków
100 ml śmietanki kremówki
1 duża cebula
opakowanie makaronu pappardelle

suszony tymianek do sosu
1 główka czosnku
4 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego

suszony majeranek do polędwiczki
sól, pieprz
oliwa z oliwek do marynowania i pieczenia
1 łyżka masła
2 łyżki tartego parmezanu

Polędwiczkę marynujemy w oliwie, suszonym majeranku, liściach laurowych, w kulkach ziela angielskiego oraz w kilku ząbkach czosnku prze kilka godzin. 

Suszone grzyby moczymy w zimnej wodzie przez minimum 1 h. Następnie kroimy w paseczki a cebulę i 2 ząbki czosnku siekamy w kostkę. Pokrojone grzyby i cebulę, czosnek podsmażamy na oliwie. Zalewamy około 0,7 l wody i gotujemy przez 1,5 h do miękkości grzybów. Gdy grzyby są miękkie i woda się zredukuje, wlewamy śmietankę, chwilę podgrzewamy i zdejmujemy z ognia. Sos doprawiamy suszonym tymiankiem solą i pieprzem. 

Polędwiczkę podsmażamy na oliwie z każdej strony, następnie pieczemy w całości w piekarniku w 190 stopniach C. przez 15-20 minut. Po upieczeniu kroimy w plastry. Podajemy z ugotowanym al dente makaronem, z sosem grzybowo-śmietanowym oraz z plastrami polędwiczki. Całość posypujemy tartym parmezanem. Dekorujemy świeżymi ziołami. 


marynowanie polędwiczki
Pappardelle z polędwiczkami wieprzowymi w sosie grzybowo-śmietanowym

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam grzyby i takim potrawom zawsze powiem- TAK:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polędwiczki wymiatają!!! Świetne!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. dziękuję. mój pan aż mnie pocałował w podzięce za obiad, tak mu smakowało :)

      Usuń
  4. O!! mniam to musi być fantastycznie pyszne ..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czasem można sobie zrobić taki odświętny obiad :)

      Usuń