piątek, 10 maja 2013

Pyry z gzikiem i z dzikim czosnkiem


To wielkopolska potrawa postna. W mojej rodzinie je się ją prawie w każdy piątek :) z powodu nadmiaru czosnku niedźwiedziego w moim ogródku, nadal przetwarzam te zielsko :-P
Składniki na obiad dla 4 osób:
8 dużych ziemniaków (żółte, masłowe, najlepiej typu winiety)
mały kubeczek śmietany 9% albo 12 %
szklanka mleka
2 kostki twarogu tłustego najlepiej jak najmniej kaszkowatego, choćby typu imperial
szczypiorek
kilka liści czosnku niedź.średnia cebula
sól i pieprz
rzeżucha do dekoracji
Ziemniaki gotujemy w łupinach. Cebulę i szczypiorek, liście czosnku drobno kroimy. Twaróg mieszamy ze śmietaną i z mlekiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Konsystencja powinna być rzadka. Wszystko razem mieszamy i jemy z ziemniakami. 

pyry z gzikiem




1 komentarz:

  1. uwielbiam czosnek niedźwiedzi, ziemniaki muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń