sobota, 11 maja 2013

Szaszłyki pina colada: z krewetkami i ananasem :)



Rozpoczynam sezon grillowy. Grill to nie tylko karczki i kiełbaski. Dziś zdrowsza i bardziej aromatyczna wersja. Nazwa pina colada dzięki dodatku ananasa ;) 

Składniki na 4 szaszłyki:

ok. 12 królewskich krewetek (ja kupiłam świeże wcześniej lekko obgotowane w pancerzach)
pół świeżego ananasa

ok. 12 pomidorków koktajlowych
świeża natka pietruszki
sok z płowy cytryny 
2 ząbki czosnku
2 łyżki słodkiego sosu chili
1 łyżeczka pasty pomidorowej
szaszłyki podałam na rukoli i świeżej mięcie
oliwa do smażenia
dodatkowo bagietka

Jeśli mamy krewetki w pancerzach to je z nich obieramy. Później krewetki płuczemy w wodzie. Następnie krewetki chwilkę podduszamy: w sosie chili, paście pomidorowej, w czosnku przeciśniętym przez praskę, posiekanej natce pietruszki, soku z cytryny. Dusimy w tym sosie krewetki około 2 minut. Ananasa kroimy w kostkę. Na wykałaczki nadziewamy kolejno: krewetkę, ananasa, pomidorka i tak do wyczerpania składników. Szaszłyki grillujemy z każdej strony. Podajemy na trawce z rukoli i świeżej mięty. Całość skrapiamy jeszcze z sokiem z cytryny. Szaszłyki jemy z bagietką, którą możemy maczać w sosie w którym dusiły się krewetki. 


szaszłyki z krewetkami i ananasem

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. dzięki, takie bardziej lekkie niż tradycyjna karkówka z grilla :)

      Usuń
  2. pyszne i eleganckie danie ..pieknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń