Uwielbiam szparagi. Testuje je pod każdą możliwą postacią :) Dziś bardziej pracochłonny przepis ale warto poświęcić swój czas by później smacznie zjeść :) Najbardziej lubię zielone szparagi, ponieważ nie trzeba ich obierać i wizualnie lepiej się prezentują :-P
Składniki na ciasto:
200 g masła
300 g mąki
pół łyżeczki soli
2 łyżki ciepłej wody
2 żółtka
Składniki na farsz:
250 śmietanki ( u mnie 18 %)
2 białka (te co zostały z ciasta) + 1 jajko
150 g sera koziego
ok. 50 g parmezanu albo mozarelli
wiązanka zielonych szparag
1 mała czerwona papryka
kilka suszonych pomidorów z zalewy
sól, pieprz
świeży tymianek
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na min pół godziny. Następnie wylepiamy nim formę do tarty i nakłuwamy dno widelcem. Podpiekamy w nagrzanym piekarniku w 180-190 stopniach ok 15 minut. Na złoty kolor.
Szparagom ułamujemy końcówki na długości 6/7 (końcówki wyrzucamy albo dodajemy do jakiejś zupy) następnie szparagi kroimy na 3 części. Szparagi podgotowujemy na parze około 5 minut na al dente. Jajka mieszamy ze śmietanką oraz z kozim serem. Dodajemy posiekany tymianek. Doprawiamy solą i pieprzem. Wylewamy na ciasto. Układamy podgotowane szparagi, pokrojone w paseczki papryki oraz paseczki suszonych pomidorów. Wierzch tarty posypujemy parmezanem albo mozarellą. Całość możemy jeszcze doprawić pieprzem i tymiankiem. Pieczemy w 190 stopniach C około 15-20 minut. Aż masa śmietanowo-jajeczna się zetnie. Dekorujemy tymiankiem albo bazylią.
tarta ze szparagami |
alez to wyglada jak tort!! piekna!!
OdpowiedzUsuńBardzo ladnie wyglada:)Lubie tarty wiec pewnie sie za nia zabiore:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł. Ta tarta wygląda bajecznie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję. bardzo lubię wszelkiego rodzaju tarty wytrawne :)
Usuńpięknie wygląda Twoja tarta ;) zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńdziękuję Kasiu. tylko troszkę jej spróbowałam, całą zjedli goście ;/ :)
UsuńPiękna tarta z moimi ukochanymi szparagami! Chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam sezon majowy, sezon szparag :)
Usuńpiekna:)!
OdpowiedzUsuńtaka kolorowa wiosenno-letnia:)
bomba!
własnie takie połączenia lubię :)
UsuńUwielbiam tarty z warzywami. A ta jeszcze w dodatku cieszy oczy, bo jest po prostu śliczna :)
OdpowiedzUsuńdzięki :) szparagi się ładnie prezentują bo były obgotowane na parze i nie straciły koloru :)
UsuńPiękna tarta!!!!! aż ślinka leci.
OdpowiedzUsuńobślintałaś mi ekran :-P
Usuńbardzo apetyczna:)
OdpowiedzUsuńdziękuję i pozdrawiam :)
Usuń