Szparagi w szynce parmeńskiej z beszamelem na rukoli z parmezanem i grillowanymi pomidorkami - długa nazwa ale jest konieczna, by oddać pełen wymiar ten przepysznej potrawy :) W sam raz na śniadanie jak i na kolację. POEZJA :)
Składniki na 2 porcje:
6 zielonych szparagów
4 plastry szynki parmeńskiej lub innej
50 g parmezanu
2 garści młodej rukoli
kilka pomidorków koktajlowych
cukier do gotowania
oliwa do pieczenia
sól i pieprz
Składniki na sos beszamel:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1,5 szklanki mleka
sól do smaku
pół łyżki gałki muszkatołowej
Szparagom odrywamy końcówki na wysokości 6/7 ich części. Podgotowujemy szparagi w odrobinie soli i cukru na al dente.
W tym czasie przygotowujemy sos: na maśle podsmażamy mąkę na złoty kolor, następnie wlewamy mleko i energicznie mieszamy trzepaczką aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i gałką.
Podgotowane szparagi owijamy w szynkę. (3 szparagi owijamy w 2 plastry szynki). Układamy je na papierze do pieczenia i skrapiamy oliwą. Obok układamy pomidorki, które także skrapiamy oliwą i posypujemy solą i pieprzem. Zapiekamy w 200 stopniach c około 10-15 minut. Zapieczone szparagi podajemy na rukoli. Na rukolę układamy także paseczki parmezanu. Całość polewamy sosem beszamelowym.
szparagi z beszamelem |
pyszne:)
OdpowiedzUsuńwybornie!
OdpowiedzUsuńto musi być pyszne :P
OdpowiedzUsuń