Lubię połączenie niekonwencjonalnych smaków. Maj to miesiąc rabarbaru,
szczawiu i ..... pokrzywy :)
Składniki:
włoszczyzna na bulion (połówka selera, 1 pietruszka, 2 marchewki, por)
1 kg szczawiu
1 wiązanka młodej pokrzywy
1 cebula
2 gałązki rabarbaru
2 łyżki mąki pszennej
1/2 szklanki śmietanki kremówk
2 łyżki masła
pieprz
ugotowane na twardo jajka - ilość wg uznania
Składniki na ciasto naleśnikowe:
ok. 150 g mąki
1 jajko
250 ml mleka
szczypta soli
łyżka oleju
Naleśniki: Mąkę przesiać, dodać jajko, mleko i sól. Zmiksować. Można dodać odrobinę gazowanej wody. Ciasto nie może być za gęste. Naleśniki smażymy na małej ilości oleju (wystarczy jedynie patelnię zwilżyć olejem). Wlewamy ciasto na patelnię i smażymy przez chwilę z obu stron. Czynność tę powtarzamy do wyczerpania ciasta.
Gotujemy
bulion z włoszczyzny. Gdy włoszczyzna będzie miękka wyciągamy ją z zupy . W
osobnym rondelku podsmażamy na maśle pokrojoną w kostkę cebulkę i dodajemy do
wywaru. Dodajemy także umyty i drobno pokrojony szczaw. Gotujemy około 20
minut. Następnie podsmażamy na maśle posiekaną młodą pokrzywę oraz plasterki
rabarbaru. Do momentu aż rabarbar będzie miękki. Dodajemy podsmażoną
pokrzywę i rabarbar do zupy. W odrobinie wody rozrabiamy mąkę i dodajemy do
zupy nadal gotując. Zdejmujemy zupę z
ognia i miksujemy w blenderze. Na sam koniec wlewamy śmietankę. Doprawiamy solą
i pieprzem. Podajemy z ugotowanym jajkiem i naleśnikiem.
Interesujący przepisy i wygląda baaaardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do dodania swojego bloga na listę Top Blogi na stronie www.znajdzprzepisy.pl :)
Życzę miłego dnia!
dziękuję, już się zapisałam, chociaż nie mam pewności czy mi się udało? mogę otrzymać informację zwrotną czy zostałam prawidłowo zarejestrowana w Waszym serwisie? pzdr.
UsuńKucze brzmi abstrakcyjnie a wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńKasiu nie ma się czego bać. te smaki na prawdę do siebie pasują :) uwielbiam takie połączenia :)
Usuńintrygujący jest ten dodatek rabarbaru...
OdpowiedzUsuńteż spróbuj, polecam :)
Usuńale mi się podoba ten przepis:) aż sobie nie mogę wyobrazić smaku, tyle różności w jednej miseczce:)
OdpowiedzUsuń