Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

czwartek, 16 maja 2013

Szczawiowa z pokrzywą i rabarbarem podana z naleśnikiem



Lubię połączenie niekonwencjonalnych smaków. Maj to miesiąc rabarbaru,
szczawiu i ..... pokrzywy :) 


Składniki:
włoszczyzna na bulion (połówka selera, 1 pietruszka, 2 marchewki, por) 
1 kg szczawiu
1 wiązanka młodej pokrzywy
1 cebula
2 gałązki rabarbaru
2 łyżki mąki pszennej
1/2 szklanki śmietanki kremówk
2 łyżki masła
pieprz
ugotowane na twardo jajka - ilość wg uznania 


Składniki na ciasto naleśnikowe:
ok. 150 g mąki 
1 jajko 
250 ml mleka
szczypta soli 
łyżka oleju


Naleśniki: Mąkę przesiać, dodać jajko, mleko i sól. Zmiksować. Można dodać odrobinę gazowanej wody. Ciasto nie może być za gęste.  Naleśniki smażymy na małej ilości oleju (wystarczy jedynie patelnię zwilżyć olejem). Wlewamy ciasto na patelnię i smażymy przez chwilę z obu stron. Czynność tę powtarzamy do wyczerpania ciasta.
Gotujemy bulion z włoszczyzny. Gdy włoszczyzna będzie miękka wyciągamy ją z zupy . W osobnym rondelku podsmażamy na maśle pokrojoną w kostkę cebulkę i dodajemy do wywaru. Dodajemy także umyty i drobno pokrojony szczaw. Gotujemy około 20 minut. Następnie podsmażamy na maśle posiekaną młodą pokrzywę oraz plasterki rabarbaru. Do momentu aż rabarbar będzie miękki. Dodajemy podsmażoną pokrzywę i rabarbar do zupy. W odrobinie wody rozrabiamy mąkę i dodajemy do zupy nadal gotując.  Zdejmujemy zupę z ognia i miksujemy w blenderze. Na sam koniec wlewamy śmietankę. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ugotowanym jajkiem i naleśnikiem.

7 komentarzy:

  1. Interesujący przepisy i wygląda baaaardzo apetycznie!

    Pozdrawiam i zapraszam do dodania swojego bloga na listę Top Blogi na stronie www.znajdzprzepisy.pl :)
    Życzę miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, już się zapisałam, chociaż nie mam pewności czy mi się udało? mogę otrzymać informację zwrotną czy zostałam prawidłowo zarejestrowana w Waszym serwisie? pzdr.

      Usuń
  2. Kucze brzmi abstrakcyjnie a wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu nie ma się czego bać. te smaki na prawdę do siebie pasują :) uwielbiam takie połączenia :)

      Usuń
  3. intrygujący jest ten dodatek rabarbaru...

    OdpowiedzUsuń
  4. ale mi się podoba ten przepis:) aż sobie nie mogę wyobrazić smaku, tyle różności w jednej miseczce:)

    OdpowiedzUsuń