wtorek, 21 maja 2013

Wodzionka: suchy chlyb i wody szklonka ;)


Wodzionka  jet to regionalna zupa śląska. Wodzionka (nie wodzianka) występuje w wielu odmianach, ale w każdej podstawą są chleb i wrzątek. Wodzionkę przyrządza się z czerstwego chleba, czosnku oraz tłuszczu zwierzęcego (ze smalcu). W bogatszych wersjach zupy stosowane są różne dodatki: obok soli przyprawia się ją maggi i pieprzem, dodaje się skwarki, a zamiast wody używa się bulionu. Moja wersja już bardziej zmodyfikowana ponieważ zamiast smalcu jest masło, zamiast czerstwego chleba są grzanki, oraz bulion. Dawniej przygotowywana jako tania forma obiadowa, dziś przygotowywana przez studentów albo jako zupa pokrzepiająca siły po nocnym życiu ;) 

Składniki na 1 porcję:
grzanki z 1 kromki chleba
bulion kurzy (nie ukrywajmy w tym przypadku może być z kostki)
łyżka masła
1 ząbek czosnku
natka pietruszki

Chleb podpiekamy w tosterze albo pokrojony w kostkę podsmażamy na masełku. Chleb zalewamy gorącym bulionem, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz łyżkę masła. Dekorujemy natka pietruszki. Wodzionka gotowa! 

2 komentarze: