środa, 19 czerwca 2013

Pierogi ruskie z BOTWINĄ! :D


Przepis dla wielbicieli ruskich pierogów a zarazem ciekawych botwiny :) Idealne połączenie smaków! Zakochacie się w nich :) zdjęcia robiłam na grządkach z botwiną :-P poświęcenie musi być! Na fotkach widać nawet trochę ziemi na talerzu, którą potem i tak zjadłam ze smakiem :-P

Składniki:
Ciasto:  
2 szklanki mąki 
1 jajko 
½ szklanki mleka 
1 łyżka oleju 
¼ szklanki gorącej wody 
szczypta soli

Farsz
500 g ugotowanych ziemniaków
250 g twarogu chudego
1 cebula
ząbek czosnku
sól i pieprz
1 pęczek botwiny (liście i łodygi)
oliwa

Ponadto:
1 cebula
1 łyżka masła


Przygotowanie: 
Farsz: Z ugotowanych ziemniaków zrobić puree. Cebulę drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę, czosnek zeszklić na oliwie. Ser dodać do ziemniaków, doprawić solą i pieprzem, następnie połączyć. Botwinę umyć i osuszyć. Pokroić drobno. Podsmażyć na maśle i dodać do reszty farszu.

Ciasto: Wysypać mąkę na stolnicę, wbić jajko i zagnieść elastyczne ciasto dodając wodę oliwę i sól. Ciasto partiami rozwałkować, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić. Pierogi gotować w osolonym wrzątku, na małym ogniu do momentu wypłynięcia – nie przykrywać pokrywką.Podawać z tłuszczem i usmażoną cebulką.

Proste? Proste i smaczne! :)


pierogi ruskie z botwiną

9 komentarzy:

  1. niezwykłe :) takich jeszcze nie jadłam!! miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo smaczne tym bardziej, że to w końcu ruskie + botwinka :) również życzę miłego dnia :)

      Usuń
  2. Jak nie czosnek niedzwiedzi,z ktorego czarowalas roznosci,to botwinka-ilez Ty kobieto masz jeszcze pomyslow na te wspaniale dania? Uwielbiam do Ciebie zagladac:)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo ciekawe...muszą byc pyszne ..

    OdpowiedzUsuń
  4. już mi sie podoba twój pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem bardzo ciekawa jak smakują

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli lubisz ruskie i botwinę więc staną się to Twoje ulubione pierogi! :)

      Usuń