Przepis dla wielbicieli ruskich pierogów a zarazem ciekawych botwiny :) Idealne połączenie smaków! Zakochacie się w nich :) zdjęcia robiłam na grządkach z botwiną :-P poświęcenie musi być! Na fotkach widać nawet trochę ziemi na talerzu, którą potem i tak zjadłam ze smakiem :-P
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki
1 jajko
½ szklanki mleka
1 łyżka oleju
¼ szklanki gorącej wody
szczypta soli
Farsz
Farsz
500 g ugotowanych ziemniaków
250 g twarogu chudego
1 cebula
ząbek czosnku
sól i pieprz
sól i pieprz
1 pęczek botwiny (liście i łodygi)
oliwa
Ponadto:
1 cebula
1 łyżka masła
Ponadto:
1 cebula
1 łyżka masła
Przygotowanie:
Farsz: Z ugotowanych ziemniaków zrobić puree. Cebulę drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę, czosnek zeszklić na oliwie. Ser dodać do ziemniaków, doprawić solą i pieprzem, następnie połączyć. Botwinę umyć i osuszyć. Pokroić drobno. Podsmażyć na maśle i dodać do reszty farszu.
Ciasto: Wysypać mąkę na stolnicę, wbić jajko i zagnieść elastyczne ciasto dodając wodę oliwę i sól. Ciasto partiami rozwałkować, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić. Pierogi gotować w osolonym wrzątku, na małym ogniu do momentu wypłynięcia – nie przykrywać pokrywką.Podawać z tłuszczem i usmażoną cebulką.
Proste? Proste i smaczne! :)
Farsz: Z ugotowanych ziemniaków zrobić puree. Cebulę drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę, czosnek zeszklić na oliwie. Ser dodać do ziemniaków, doprawić solą i pieprzem, następnie połączyć. Botwinę umyć i osuszyć. Pokroić drobno. Podsmażyć na maśle i dodać do reszty farszu.
Ciasto: Wysypać mąkę na stolnicę, wbić jajko i zagnieść elastyczne ciasto dodając wodę oliwę i sól. Ciasto partiami rozwałkować, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić. Pierogi gotować w osolonym wrzątku, na małym ogniu do momentu wypłynięcia – nie przykrywać pokrywką.Podawać z tłuszczem i usmażoną cebulką.
Proste? Proste i smaczne! :)
pierogi ruskie z botwiną |
niezwykłe :) takich jeszcze nie jadłam!! miłego dnia!
OdpowiedzUsuńbardzo smaczne tym bardziej, że to w końcu ruskie + botwinka :) również życzę miłego dnia :)
UsuńJak nie czosnek niedzwiedzi,z ktorego czarowalas roznosci,to botwinka-ilez Ty kobieto masz jeszcze pomyslow na te wspaniale dania? Uwielbiam do Ciebie zagladac:)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawe...muszą byc pyszne ..
OdpowiedzUsuń:*
Usuńjuż mi sie podoba twój pomysł:)
OdpowiedzUsuńdzięki, no to do dzieła! :)
UsuńJestem bardzo ciekawa jak smakują
OdpowiedzUsuńjeśli lubisz ruskie i botwinę więc staną się to Twoje ulubione pierogi! :)
Usuń