czwartek, 29 sierpnia 2013

Ciasto żydowskie Lekach i V Festiwal Opolskich Smaków



31 sierpnia odbędzie się V Festiwal Opolskich Smaków, w samym sercu Opola czyli w Rynku. My jako opolscy blogerzy kulinarni przygotujemy smakołyki kuchni świata. Będzie okazja, by skosztować frykasów kuchni rosyjskiej, hiszpańskiej, szwedzkiej, litewskiej, tureckiej, meksykańskiej, francuskiej i żydowskiej (za którą ja odpowiadam) :) kuchnię świata będziemy przeplatać z lokalnymi smakami Opolszczyzny.

Ja przygotuję dla Was z kuchni żydowskiej:
- Lekach - miodowe ciasto z orzechami (przepis poniżej)

- Sałatkę Izraelską ( z warzywami dojrzewającymi w opolskim Słońcu)
- Kawior żydowski czyli siekaną wątróbkę z jajkami oraz jabłkami podawaną na macy
- Cebularze z serem lub pieczarkami


Ważne! Za porcję tych smakołyków nie zapłacicie pieniędzmi. Walutą będzie... Wasz przepis. Trzeba więc przynieść ze sobą na kartce recepturę ulubionych dań, ciast, deserów - wydrukowaną lub spisaną odręcznie i podpisaną własnymi danymi. Najlepiej taką przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Wyglądać to będzie tak: podchodząc do stoiska zostawiasz swój przepis – otrzymujesz wybraną potrawę.  Na podobnych zasadach funkcjonować będzie stoisko Miejskiej Biblioteki Publicznej w Opolu, gdzie dostaniemy wybraną przez siebie książkę, za swoją opowieść. 

Oprócz tego na mieszkańców czeka w sobotę i niedzielę mnóstwo innych atrakcji: konkursy i zabawy dla całych rodzin, warsztaty kulinarne dla dzieci, występy, koncerty zespołów. Wokół ratusza staną stoiska gastronomiczne, stragany oraz kioski wystawców z przysmakami z roznych stron Polski i Europy. 

Nikt nie będzie się nudził ani nie wyjdzie głodny! :)
Więc Moi Drodzy....widzimy się w sobotę o 13.30 w OPOLU :)


Lekach:


Składniki:
300 g mąki tortowej, przesianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
1 op. cukru waniliowego
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki mielonych goździków (ja utarłam w moździerzu)
2 jajka
3/4 szklanki białego cukru
125 ml oleju
4 łyżki soku z pomarańczy
250 g miodu, dobrej jakości
2 łyżki rumu albo brandy
125 mocnej kawy (ostudzonej)
starta skórka z 1 pomarańczy
55 g posiekanych orzechów włoskich
55 g mielonych migdałów
1 garść rodzynek
pół łyżeczki tartego świeżego imbiru


Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. 2 formy-keksówki wykładamy papierem do pieczenia. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i mielone goździki, mielone migdały. Odstawiamy. Do drugiej miski dodajemy jajka, cukier, cukier waniliowy i przez 3 minuty ubijamy mikserem. Stopniowo dodajemy: olej, miód, rum, kawę, sok z pomarańczy oraz skórkę pomarańczową. Ubijamy do uzyskania gładkiej masy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę aż powstanie gładkie ciasto. Orzechy, imbir obtaczamy w mące i dodajemy do ciasta. Mieszamy drewnianą łyżką. Rozdzielamy ciasto do dwóch keksówek. Pieczemy około 50 minut do suchego patyczka. Ciasto idealne do spożycia po 2-3 dniach :)


by Instagram

Opolska Blogosfera Kulinarna współorganizuje imprezę m.in. z Urzędem Miasta, NTO czy Miejską Biblioteką Publiczną, ale nasz udział w festiwalu jest profesjonalnie przygotowany także dzięki współpracy z Partnerami „Strefy blogerów”, czyli domEXPO oraz Dom Bianco Sp. z o.o.

domEXPO to nie tylko nowoczesne centrum wystawienniczo-handlowe, to nowatorska idea będąca odpowiedzią na dynamiczne przemiany rynku i potrzeby klientów. Skupienie w łączącym tradycję z nowoczesnością eleganckim wnętrzu przedstawicieli branży budowlanej i wnętrzarskiej pozwoli każdemu obejrzeć i wybrać właściwy produkt, oszczędzając czas, korzystając z inspiracji i fachowej porady. Wystawcy prezentują u nas ofertę w specjalnych boksach, showroomach, a cała ekspozycja zintegrowana jest z portalem internetowym, co maksymalnie ułatwia wyszukanie produktu, sprawdzenie go i złożenie zamówienia. domEXPO to również architekci, designerzy i wszyscy specjaliści gotowi doradzić na każdym etapie budowy i aranżacji wymarzonego wnętrza, a każdy produkt powiązany jest z fachową, certyfikowaną przez domEXPO usługą tak, aby odwiedzając jedno miejsce przygotować swój dom pod klucz!


Dom Bianco Sp. z o.o. jest od 1990 roku niezależnym przedsiębiorstwem reprezentującym na polskim rynku wybranych, renomowanych producentów urządzeń AGD do zabudowy Smeg, okapów Faber, a także zlewozmywaków ceramicznych Villeroy&Boch oraz Duravit .

Dzięki urządzeniom doskonałym zarówno pod względem wzornictwa, jak i cech użytkowych, staramy się współtworzyć piękne i praktyczne kuchnie, stanowiące serce każdego domu. Wyjątkowa stylistyka naszych urządzeń daje nieograniczone możliwości realizacji oryginalnych pomysłów.

Firma Smeg od ponad 60 lat oferuje urządzenia zarówno do zabudowy jak i wolnostojące. Gama urządzeń obejmuje kompleksowe wyposażenie kuchni: piekarniki, płyty grzewcze, kuchnie, okapy, chłodziarki, zmywarki, pralki oraz zlewozmywaki i baterie. Dzięki współpracy z architektami światowej sławy, nawet zwykły piekarnik czy płyta grzewcza, przeradza się w prawdziwe dzieło sztuki. Produkty Smeg odzwierciedlają styl "Made in Italy" - połączenie najwyższej jakości materiałów, zaawansowanych technologicznie rozwiązań i niepowtarzalnego wzornictwa.
Dziękujemy partnerom i Serdecznie Zapraszamy do Opola!

7 komentarzy:

  1. Jadłam to ciasto i chcę go więcej!
    Cudnie, że jest przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szkoda, ze to tak daleko, bo chetnie bym odwiedzila, chocby po to, by sprobowac takiego ciasta!

    OdpowiedzUsuń
  3. no to w sobotę wstąpię na Rynek ..

    OdpowiedzUsuń
  4. nic dodać nic ująć, pięknie podane ciasto:) wspaniale smaki:) cudne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czemu do Opola mam tak daleko...Ciasto wspaniale wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  6. właśnie wypróbowałam Twoje ciacho Małgosiu, jest pyszne :) ta pomarańcza w tle, orzechy i chrupiąca skórka....mmmm.... niebo, dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super, bardzo się cieszę! i dziękuję za opinię :*

      Usuń