niedziela, 25 sierpnia 2013

Wilgotne ciasto pomarańczowe


Zwykle robiłam to ciasto z kremem cytrynowym. Tym razem chciałam zastosować pomarańczki. I uznaję, że ciacho jest równie pyszne :) Najbardziej je lubię za to, że jest bardzo wilgotne. Do tego przepisu będziemy potrzebować 3 pomarańcze.

Składniki na ciasto:
35 dag mąki tortowej
1 kostka margaryny (20 dag)
35 dag cukru
6 jajek
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia

skórka otarta z 1 pomarańczy
+ sok z 1/4 pomarańczy

Składniki na krem:
1/2 l mleka

1 cukier waniliowy
1 szklanka cukru
sok z 1 pomarańczy
1 kostka margaryny (20 dag)
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej.

Składniki na lukier:
2 łyżki cukru pudru

2 łyżki soku z pomarańczy
skórka otarta z połowy pomarańczy

Dodatkowo:
sok z połowy pomarańczy do nasączenia biszkoptu.




Ciasto: Margarynę roztapiamy i przestudzamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier a później żółtka jajek. Do ubitych jajek dodać przesianą mąkę proszek do pieczenia oraz margarynę, sok i skórkę z pomarańczy. Całość mieszamy. Pieczemy w 180 stopniach C przez 30-40 minut do momentu suchego patyczka. Następnie ciasto studzimy a potem przekrawamy wzdłuż i nasączamy sokiem z połowy pomarańczy. 

Krem: do rondla wrzucamy margarynę, cukier, cukier waniliowy oraz mleko i sok z pomarańczy, i zagotowujemy. Na sam koniec dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Gorący krem wylewamy na jeden płat ciasta i przykrywamy go drugim. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia a następnie schładzamy go w lodówce. 

Lukier: Składniki na lukier ze sobą mieszamy (cukier, sok i skórka) a następnie polewamy nim ciasto. Można ciasto dodatkowo udekorować skórką z pomarańczy. 



ciasto pomarańczowe

9 komentarzy:

  1. Chyba się skusze na to cisto ale w wersji 'na muffinke' :D aż czuć jak pachnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygląda wspaniale. Przepis zapisałam i mam zamiar wkrótce go wypróbować.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. o mamo jak bosko wygląda:D:D

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda pięknie:) mniam mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Znowu pychota u Ciebie,a ja na diecie,chociaż oczy popieszczę.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglada smakowicie. Ale kostka masla w ciescie i kostka margaryny w kremie!!! Przesada!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jest pyszne polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimowy10/20/2017

    robilam i jest dobre

    OdpowiedzUsuń