wtorek, 13 sierpnia 2013

Roladki drobiowe z białą kiełbasą


Biała, surowa kiełbasa poza sezonem świątecznym? Pewnie, ale tylko w roladkach drobiowych ;) Nie miałam pomysłu czym wypełnić roladki więc postawiłam na kiełbasę. Smak drobiu z wieprzowiną świetnie się uzupełnia. 

Składniki na 4 porcje:

4 filety piersi kurczaka
4 pęta białej, surowej kiełbasy
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz
olej do smażenia


Filety lekko rozbijamy (ostrożnie żeby nie uszkodzić delikatną strukturę mięsa). Filety oprószamy solą i pieprzem z obu stron. 
Farsz: mięso z kiełbasy wyciągamy z osłonek, dodajemy do niego posiekaną natkę pietruszki oraz świeżo mielony pieprz. Farsz mieszamy. Nadziewamy nim roladki i zwijamy podobnie jak gołąbki. Można zabezpieczyć je wykałaczkami. Następnie obsmażamy roladki na rozgrzanym oleju z każdej strony a następnie zapiekamy około 15-20 minut (nie dłużej bo mięso się nam przesuszy) w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Podajemy pokrojone w plastry albo w całości. 

drobiowe roladki z białą kiełbasą 

12 komentarzy:

  1. Bardzo piekne zdjęcie -widac że roladki sa pyszne ,dobry pomysł godny odgapienia ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zdjęcie oczywiście niezadowalające mnie :-P ale dziękuję i odgapiaj ile pragniesz :)

      Usuń
  2. Na to chyba da się uwieść każdego faceta :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. haha uwierz mi, że kompletnie się na facetach nie znam :) jedynie troszku na gotowaniu ;)

      Usuń
  3. Nie przepadam za białą kiełbasą, ale w takiej postaci zjadłabym z apetytem;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. połączeniu drobiu i wieprzowiny jest bardzo ciekawe. polecam :)

      Usuń
  4. A Ja uwielbiam białą kiełbasę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też. najbardziej tradycyjnie ugotowaną w wodzie :)

      Usuń
  5. Strasznie smacznie wyglądają te roladki ;) nie-spotkałem takich w Restauracji niestety i nie mam pojęcia czy sam będę potrafił zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń