niedziela, 13 października 2013

Zupa kurkowa na rosole i serkach topionych z dodatkiem kurkumy



Wykorzystałam rosół z niedzieli oraz wywar z ugotowanych grzybów (do marynowania) i zrobiłam zupę kurkową (kurki niestety ze sklepu, ponieważ w moich lasach nie rosną te piękne grzybki ) jeśli nie macie wywaru z gotowanych grzybów to nic nie szkodzi, nie jest to składnik konieczny :)

Składniki:
2 opakowania kurek ( z Biedronki) albo włoszczyzna na wywar

1 litr rosołu z kury
2 kostki (kwadraciki) serków topionych o smaku śmietankowym
1 łyżeczka kurkumy
pieprz 
natka pietruszki
2 łyżki masła


Kurki dokładnie czyścimy pod bieżącą wodą przy pomocy szczoteczki, następnie osuszamy z nadmiaru wody i kroimy w mniejsze części a potem podsmażamy na maśle aż będą chrupkie ok. 4 minuty.
Do rosołu dodajemy serki topione i zagotowujemy. Połowę kurek dodajemy do zupy i całość gotujemy około 10 minut. Dodajemy kurkumę. Następnie zupę miksujemy. Doprawiamy  pieprzem. Podajemy z ugotowanym makaronem jajecznym oraz z pozostałymi kurkami. Dekorujemy natką pietruszki


2 komentarze:

  1. Ładny kolor dzięki kurkumie.Uwielbiam takie zupy, a w tym okresie szczególnie grzybowe.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniałe smaki:) achhhh jak dla mnie boskie połączenie, wszystko co najlepsze!

    OdpowiedzUsuń