wtorek, 26 listopada 2013

"Carpaccio" buraczane z twarożkiem na ostro

Co zrobić z niepotrzebnymi buraczkami po ugotowaniu barszczu? Carpaccio ! Przystawka elegancka i zdrowa.  Z dodatkiem niebagatelnych dodatków staję się istną ucztą dla wymagających smakoszy :) Takie potrawy mogłabym jeść na okrogło. A anemicy wręcz powinni! ;) nie bójmy się jeść buraków. Buraki są cool! :) 

Składniki na 1 porcję:
1 duży ugotowany burak

1 ogórek konserwowy
1/4 papryczki chili
1 łyżka pestek słonecznika
kilka gałązek natki pietruszki
150 g twarogu
3 łyżki śmietany 12 %
sól i pieprz

sos:
1 łyżka ocet jabłkowy

1 łyżka oliwy
świeżo mielony pieprz


Sos: ocet jabłkowy mieszamy z oliwą. 
Buraka i ogórka kroimy w cienkie plastry. Twaróg mieszamy ze śmietaną oraz drobno posiekaną papryczką. Doprawiamy solą i pieprzem. Na półmisku układamy plasterki buraka, ogórka, na środek dajemy twarożek. Buraczki polewamy sosem i doprawiamy pieprzem. Talerz dekorujemy świeżą natką pietruszki a całość posypujemy słonecznikiem. Twarożek dobrze smakuje z dodatkiem koziego sera albo fety. Smacznego! 

carpaccio z buraka

8 komentarzy:

  1. pyszne:) bardzo lubię carpaccio z buraków:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja robiłam dopiero pierwszy raz, ale nie ostatni :)

      Usuń
  2. ale pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam buraczki:)pyszna przystawka

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja przeważnie takie buraki wyrzucam.Jakie to carpaccio ze starego buraka i gdzie tutaj elegancja.Rzadko coś mi się u Ciebie nie podoba,ale tutaj chyba trochę przesadziłaś.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja wiem, że carpaccio oznacza coś z surowego, ok, wezmę ten wyraz w cudzysłów. i nie mówię, że buraki mają być stare, tylko, że już dla nas niepotrzbne zaraz po ugotowaniu np. barszczu. a no każdy z nas ma inne smaki, poczucie estetyki oraz doświadczenie. Mnie taka potrawa smakuje. ale dziękuję za Twoją opinię ;)

      Usuń