czwartek, 28 listopada 2013

Serce na talerzu... czyli orzechowe pęczotto z grzybami



Oj pyszne, słodkie o pięknej barwie piwo Książęce. Burgundowe. Trzy słody....w mojej potrawie....Potrawa ta została specjalnie skomponowana pod nowe piwo Książęce. Oby więcej takich inspiracji w mojej kuchni.

składniki:

400 kaszy pęczak

250-300 ml bulionu warzywnego
ok. 10 suszonych grzybów leśnych (np. podgrzybki)
2 szalotki
100 ml śmietanki kremówki
100 ml wody z gotowania grzybów
150 ml piwa (Książęce Burgubdowe Trzy słody z dziką różą)
3 łyżki tartego parmezanu
30 dag serc króliczych (opcjonalnie drobiowych)
1/3 szklanki tartych orzechów włoskich
sól, pieprz
2 listki laurowe
3 ziela angielskie

2 gałązki świeżego tymianku
2 łyżki masła



Serca opłukujemy w wodzie i gotujemy
aż do miękkości w osolonej wodzie z listkami laurowymi i zielami angielskimi. Grzyby moczymy w zimnej wodzie około 30 minut. Następnie gotujemy je w osolonej wodzie aż do miękkości (ok. 30 minut). Potem kroimy je w kostkę. Szalotkę także kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle wraz z grzybami. Następnie dodajemy przepłukaną kaszę i zalewamy bulionem oraz piwem. Gotujemy około ok. 20 minut często mieszając. Aż do odparowania płynów. Następnie dolewamy śmietankę oraz tarty parmezan i tarte orzechy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez około 5 minut ciągle mieszając. Na sam koniec dodajemy wcześniej ugotowane serduszka oraz posiekany tymianek. Smacznego!


książęce wymaga książęcej zastawy...:)

6 komentarzy: