sobota, 2 listopada 2013

Kotleciki z kalafiora w panierce z płatków owsianych


Został mi kalafior z poprzedniego dnia dlatego postanowiłam go ciekawie wykorzystać :) Takie kotlety smakują mi o niebo lepiej niż tradycyjne z mięsiwa. Panierka jest chrupiąca a środek przyjemnie delikatny. Można do środka dodać także ser feta oraz natkę pietruszki. Idealnie smakują z sosem na bazie jogurtu. Na następny dzień kotleciki już nie są takie chrupiące z wierzchu, więc radzę je zjeść podczas pierwszego posiedzenia ;)  

Składniki:

1 mały, ugotowany kalafior
1 wiązanka koperku

1 mała cebula
pół łyżeczki czosnek granulowany
pieprz, sól
1 albo 2 jajka

2 garści płatków owsianych 
olej do smażenia
1 łyżka masła


Cebulę siekamy i podsmażamy na maśle z dodatkiem odrobiny soli. Ugotowany do miękkości kalafior ugniatamy na gładką masę (np. przy pomocy widelca). Dodajemy do niego jajko, posiekany koperek, czosnek oraz podsmażoną cebulkę. Doprawiamy przyprawami.  Formujemy w dłoniach kulki na kotleciki i obtaczamy je w płatkach owsianych. Smażymy na małym ogniu z obu stron na rozgrzanym oleju. Kotlety smaczne są z sosem z jogurtu z dodatkiem czosnku.  
kotlety z kalafior

5 komentarzy:

  1. ja bardzo lubie takie danka z kalafiora nie robilam tylko zapiekalam kalafior w cieście..fajny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  2. takih kotlecików w panierce z płatków jeszcze nie jadłam, a muszą być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. takich jeszcze nie jadłam:) wyglądają pysznie, będę musiała takie zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy4/01/2014

    czy da rade zrobić też tradycyjną panietke z bułki? NIe rozlecą się?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście, że można użyć zwykłej bułki, nie rozleca się. gdyby jednak to spoiwem składników zawsze jest jajko

      Usuń