czwartek, 5 grudnia 2013

Mazowiecka woda śledziowa






Jest to postna, regionalna potrawa. Idealna na Adwent oraz Święta. Jest tania i syta. Po zjedzeniu michy zupy czuję się pełna i zadowolona. Tę potrawę nauczyła mnie robić mama. W rodzinnym domu co piątek ją jadłam. Moja mama zaszczepiła mnie miłością do śledzi. A może mam niedobór jodu ?;) 

Składniki:

1 kg śledzi solonych (matyjasy) mogą być z mleczem jeśli ktoś lubi
pół litra mleka do moczenia śledzi
1 l wody
2 - 3 cebule
4 łyżki octu
250 ml śmietany 12 albo 18 %
2 liście bobkowe 
4 kuli ziela angielskiego
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
sól i cukier do smaku
ziemniaki ugotowane w mundurkach - ilość wg upodobań.

Cebulę kroimy w piórka i gotujemy w litrze wody do miękkości razem listkami bobkowymi oraz zielem angielskim. Gdy cebula już będzie miękka dodajemy ocet (ilość wg upodobań) ja na 1 litr wody dodaję około 4 łyżek stołowych octu. Roztwór odstawiamy do całkowitego wystygnięcia następnie schładzamy w lodówce. Matyjasy wcześniej moczymy w mleku z wodą by pozbyć się nadmiaru soli. Następnie kroimy je w plastry o szerokości ok. 3 cm. Do zimnego roztworu dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy,tak żeby nie zostały grudki. Następnie doprawiamy solą i cukrem do smaku oraz pieprzem ziołowym, na sam koniec dodajemy śledzie. Chłodnik odstawiamy na 20 minut do lodówki. Gotujemy ziemniaki w łupinach i podajemy do chłodnika śledziowego.




chłodnik śledziowy

15 komentarzy:

  1. Małgorzato,to jest pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. czegoś takiego jeszcze nie jadałam:) zaintrygowałaś mnie, bo za śledziami przepadam:D

    OdpowiedzUsuń
  3. o kurcze, o takiej zupie to jeszcze nie słyszałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. regionalna potrawa moich dziadków :)jeśli lubisz śledzie to polecam!

      Usuń
  4. Bardzo lubię śledzie, a takiej zupy nigdy nie jadłam. Ciekawa jestem, jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. o wow!! nie slyszalam jeszcze o takim przysmaku!! fajne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Słyszałam o tej potrawie już dawno i szukałam przepisu - fajnie, że opisałaś to danie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to regionalna potrawa moich dziadków, miło mi, że do mnie Trafiłaś :)

      Usuń
  7. Anonimowy12/06/2014

    bardzo dobra robie ja przez caly rok nauczl mnie sp maz rita

    OdpowiedzUsuń