sobota, 7 grudnia 2013

Spóźniony post - zupa z dyni, papryki i pomidorów ;)



Zupa ze Smaków Jesieni.  Jest to mój drugi sposób na wyrazisty smak zupy dyniowej. Pierwszy: to zupa krem z dyni z sokiem z pomarańczy i mleczkiem kokosowym  z dodatkiem sera pleśniowego a drugi...widnieje poniżej. :) Zapraszam na aromatyczną i wyrazistą zupę z dyni. 


Składniki:

1 dynia hokkaido (1-1,5 kg)
3 cebule
2 puszki pomidorów
2 czerwona papryki
1 duża marchew
1/2 litra bulionu warzywnego lub wody
1 główka czosnku
1/2 papryczki chili
olej do smażenia
sól, pieprz 
gałka muszkatołowa 
1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki (w proszku)
1 korzeń świeżego imbiru
prażone pestki z dyni
kilka łyżek kwaśnej śmietany


Dynię kroimy na mniejsze części, wydrążamy pestki, obieramy ze skóry. Kiedy już ją pokroimy, trzeba ją wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia, posolić, skropić oliwą. Na blasze układamy także ściętą, całą główkę czosnku oraz kawałki wydrążonej z pestek papryki. Czosnek i paprykę pieczemy ok. 30 minut a dynię do 1 godziny. W tym czasie siekamy cebulę oraz papryczkę. Podsmażamy je przez chwilę na oliwie, tak żeby się delikatnie zeszkliły, a następnie dolewamy bulion. Potem dodajemy upieczoną dynię, paprykę, pomidory z puszki, startą na tarce marchew oraz wyciśnięty i upieczony czosnek. Gotujemy wszystko około 30 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, mieloną papryką oraz tartym, świeżym imbirem. Następnie wszystko miksujemy na gładki krem. Zupę  nalewamy do misek, skrapiamy śmietaną, dekorujemy prażonymi pestkami z dyni. Zupa ma wyrazisty smak.





zupa krem z dyni

15 komentarzy:

  1. spóźniony ale przepyszny jak ja lubie taka zupke..wyglada smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli mojemu tacie smakowała tzn że jest dobra :)

      Usuń
  2. Faktycznie,trochę spóźniony,ale na pewno warty zapamiętania.Ja go sobie zapisuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. lepiej późno niż wcale:)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda wspaniale! z chęcią wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  5. To nic,że spóźniony post,za to przepis super:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyrazisty smak to nie jedyna zaleta tego dania. Zupa dyniowa jest bardzo zdrowa i pożywna, dlatego zdecydowanie warto pomyśleć nad jej przyrządzeniem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się z Tobą! Ja w ten sposób przemycam witaminy do diety moich dzieci. Nie zawsze chcą jeść warzywa, a zupę dyniową jedzą i im się uszy trzęsą.

      Usuń