niedziela, 19 stycznia 2014

Śledzie w sosie miodowo-musztardowym z kaparami i żurawiną (podane do ziemniaków w mundurkach)


Dziś przedstawiam swoją wariację śledzi marynowanych. Są słodko - kwaśne, takie jak lubię. Dodatek kaparów i żurawiny, wzbogaciły smak całej potrawy. Śledzie najlepiej smakują mi z ziemniakami w mundurkach. A sos....mogłabym wylizywać bez końca... :) Ok, chyba już uzupełniłam niedobór jodu ;) czas na deser...ale to już w następnym poście. Pozdrawiam! 

Składniki na marynowane śledzie:
400 g filetów śledziowych a'la matjas
2 cebule
2 kiszone ogórki
1 garść suszonej żurawiny
3 łyżki kaparów
3 łyżki musztardy (najlepiej Dijon
2 łyżki miodu (najlepiej spadziowego)
5 łyżek oleju słonecznikowego
2 łyżki octu jabłkowego
2 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
1 łyżeczka pieprzu w kulkach (czerwony albo zielony) 

dodatkowo:
ugotowane ziemniaki w mundurkach (ilość wg uznania)
1 pęczek koperku
plasterki cytryny do dekoracji

Śledzie moczymy całą noc by pozbyć się nadmiaru soli. Następnie kroimy je w kawałki o szerokości ok. 3 cm. 
Cebulę kroimy w piórka, ogórka w plasterki. Musztardę mieszamy z miodem, octem jabłkowym i olejem,  doprawiamy pieprzem, dodajemy śledzie, ogórki, suszoną żurawinę i kapary oraz ziela angielskie i listki laurowe. Całość mieszamy.  Gotowe śledzie wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy z ugotowanymi w mundurkach ziemniakami z dodatkiem świeżego koperku. Dekorujemy plasterkami cytryny. 

9 komentarzy:

  1. rospusta...cudoooowna rozpusta!!

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie znane mi zupełnie smaki:)ale pyszne muszą być takie śledziki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. achhh jaka cudowna kompozycja!:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo udane połączenie smaków :) to opinia mojej czteroletniej córki koneserki śledzi :)
    Pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wow! takie opinie są dla mnie najbardziej wartościowe :D cieszy mnie, że taki maluszek lubi śledziki :)

      Usuń