wtorek, 14 stycznia 2014

Soczewica na ostro z dynią, szpinakiem i z pokruszoną fetą

 

Chwała mojemu Tacie, który przechowuje w swojej piwnicy dynie i cukinie :) Chwała mu także za to, że zechciał mi tę dynię obrać ze skórki bo była ogromna :) Marzył mi się gorący i pikantny posiłek ze zdrową soczewicą. Ale żeby ten posiłek nie był nudny postanowiłam potraktować go serem feta. A, że bez wątpienia jestem szczęściarą, to użyłam oryginalnego sera prosto z Grecji :) (przywiozłam go sobie z wakacji).

Składniki:
1 szklanka czerwonej soczewicy
1 cebula
2 ząbki czosnku
400 g obranej ze skórki dyni
1 czerwona papryka
1 puszka pomidorów wraz z sokiem pomidorowym
2 łyżki przecieru pomidorowego
1/2 papryczki chili (albo szczypta chili w proszku)
1 op. młodego, świeżego szpinaku
1 łyżka masła
1 łyżka oleju rzepakowego
2 liście laurowe
sól, pierz

Soczewicę dokładnie płuczemy. Cebulę kroimy w drobną kostkę,  czosnek w plasterki a paprykę w większą kostkę. Na rozgrzanym maśle i oleju podsmażamy cebulę i czosnek, po czym dodajemy paprykę. Chwilkę wszystko razem smażymy. Następnie dodajemy drobno pokrojoną papryczkę chili (albo chili w proszku), przecier pomidorowy. Gotujemy kilka minut. Potem dodajemy pomidory wraz z sokiem z puszki, soczewicę, oraz dynię pokrojoną w kostkę. Dodajemy listki laurowe, sól, pieprz. Gotujemy ok. 20 min od czasu do czasu mieszając. Po upływie tego czasu dodajemy 2 gałązki tymianku i gotujemy jeszcze 2 minuty, cały czas mieszając. Podajemy ze świeżymi listkami szpinaku pokruszonym serem feta.
soczewica na ostro

8 komentarzy:

  1. Chwała Ci za rozbudzenie moich soków żołądkowych :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis w wekend z żoną chyba to upichcimy, akurat szukałem czegoś nowego. Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się bardzo, życzę smacznego :) zamiast dyni mozna dodać ziemniaki albo jeszcze suszone pomidory. pełna dowolność :)

      Usuń
  3. przyjemne danie:) akurat zakupiłam soczewicę:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. soczewica jest super, będę częściej z niej coś gotować :)

      Usuń
  4. lubię soczewice i ten przepis to dla mnie kolejna inspiracja

    OdpowiedzUsuń