piątek, 7 lutego 2014

Tiramisu z whisky i z karmelizowanymi orzechami


Czas wybudzić się z zimowego letargu i podążać w krainę fantazji! Erotyzm oznacza brak monotonii w kuchni. Wprowadzaj afrodyzjaki do codziennego menu. Do najpopularniejszych należą: ostrygi, kawior, chili, wanilia, figi, truskawki, seler, szparagi, kawa, czekolada, gałka muszkatołowa, cynamon i imbir, które pobudzają krążenie krwi. . Bawcie się jedzeniem, róbcie bałagan, śmiejcie się i eksperymentujcie z przepisami. Nie zwracajcie uwagi na sąsiadów ;) 
Dziś deser, który wszyscy uwielbiają. Kawa i czekolada rozpalą Wasze zmysły :)  

Składniki:
250 ml zaparzonej i wystudzonej kawy espresso
200 ml whisky
200 g podłużnych biszkopcików (języczki)
2 jajka
75 g cukru
500 g serka mascarpone
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki cappuccino w proszku
1 puszka karmelizowanych orzechów (ja mam z Lidla) 

Zaparzone i ostudzone espresso mieszamy z whisky. Biszkopciki zanurzamy w przygotowanym płynie i pozwalamy im nasiąknąć. Następnie układamy pierwszą warstwę namoczonych biszkoptów w szklanym naczyniu. Potem oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem następnie dodajemy 2 łyżki naparu kawy z alkoholem i serek mascarpone oraz 2 łyżki cappuccino w proszku. Całość miksujemy na puszystą masę. Następnie ubijamy białka dodaj do masy z serka mascarpone. Delikatnie mieszamy. Połowę kremu rozsmarowujemy na ułożonych wcześniej biszkoptach. Później układamy kolejną warstwę namoczonych biszkoptów i rozsmarowujemy na nich resztę kremu. Deser chłodzimy w lodówce na 30 minut. Bezpośrednio przed podaniem posypujemy wierzch kakao a następnie układamy karmelizowane orzechy, które możemy zrobić sami. Wystarczy podsmażyć orzechy na maśle z dodatkiem cukru albo miodu. 

Orzeszki z Lidla są bardzo smaczne. Słodkie i chrupiące. Idealne do ciast i deserów, albo do wieczornego podjadania przy TV ;) Puszkę z orzeszkami możecie kupić podczas tygodnia amerykańskiego. Polecam :)







3 komentarze:

  1. Coś cudownego! Wyobrażam sobie smak tego deseru i jestem w siódmym niebie.

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. O mniam, musiało smakować zupełnie wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń