sobota, 20 września 2014

Pieczona kaczka faszerowana wątróbką

kaczka faszerowana


Jeśli kaczka to tylko z prywatnego gospodarstwa  Jeśli kaczka to taka, jaką robiła przez lata moja mama czyli nadziewana wątróbką. 
Wstawiam kaczkę do piekarnika, zamykam oczy i wspominam święta Bożego Narodzenia gdy byłam dzieckiem....

Składniki na farsz:

0,5 kg kurzych wątróbek + z kaczki
1 jajko
2 łyżki masła
1 łyżka bułki tartej
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz

Składniki na pieczoną kaczkę:
1 cała kaczka
2 ząbki czosnku
2 łyżki suszonego majeranku
1 łyżka suszonego tymianku
100 ml czerwonego, wytrawnego wina
sól, pieprz
4 słodkie jabłka


Farsz: gotujemy drobiowe wątróbki, po ugotowaniu, drobno siekamy. Żółtko ucieramy z roztopionym masłem. Białko miksujemy na sztywno. Natkę pietruszki siekamy. Do wątróbek dodajemy, żółtka utarte z masłem oraz białko i natkę. Mieszamy. Gdy farsz jest za rzadki możemy dodać bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. 
Kaczkę myjemy i osuszamy. Nacieramy z wierzchu i w środku solą i pieprzem oraz majerankiem i tymiankiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do środka kaczki dajemy farsz. Najlepiej od strony kuperka. Następnie spinamy wykałaczkami. Kaczkę przekładamy do brytfanny, po bokach układamy ósemki jabłek. Pieczemy około 1,5 h w piekarniku nagrzanym na 180 stopni. Gdy w trakcie pieczenia wytopi się już trochę tłuszczu, polewamy kaczkę winem. Następnie co kilkanaście minut polewamy kaczkę sosem powstającym podczas pieczenia.


1 komentarz:

  1. ale kaczucha!!! chetnie poczytałam jak robisz,zawsze jakieś dodatkowe doświadczenie kulinarne,pyszne!

    OdpowiedzUsuń