poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Bezglutenowe naleśniki z borówkami i mascarpone



Sierpień ma w sobie coś regularnego i rytmicznego. Jesteśmy już przyzwyczajeni do długich dni, upałów, komarów, rosy, leniwych niedziel, tego, że zawsze brakuje nam kostek lodu w zamrażalce, że w całym domu mamy piasek oraz do spożywania hektolitrów polskich owoców! Borówki, porzeczki, jagody, pierwsze poziomki i papierówki i ostatnie maliny i truskawki. Pogoda sprzyja wczesnemu wstawaniu – poranna temperatura daje organizmowi chwilę wytchnienia. W niedzielny poranek układam sobie plan dnia i szukam pomysłu na śniadanie. Wymyślam naleśniki. W upalny poranek nie muszą być jedzone na ciepło.
W wersji z lodówki sprawdzają się równie pysznie…

tak było.

Ponieważ w powietrzu czuję już jesień :( 



Składniki:

1 szklanka mąki gryczanej
1 szklanka mleka
1 jajko
1 łyżka oleju + do smażenia
1 szczypta soli
1 szklanka borówek
sok z połowy limonki
250 g serka mascarpone lub ricotty
ok. 2 łyżki cukru pudru
kilka jeżyn do dekoracji
Wymieszaj mąkę, mleko, jajko i łyżkę oleju ze szczyptą soli w misce i lekko ubij. Ciasto powinno być bez grudek. Rozgrzewamy patelnię, za pomocą ręcznika papierowego smarujemy odrobiną oleju. Chochlą wlewamy ciasto naleśnikowe i smażymy cienkie naleśniki z obu stron. Usmażone naleśniki przekładamy na talerz. W tym czasie serek miksujemy z borówkami, sokiem z limonki i cukrem. Podajemy z naleśnikami. Dekorujemy jeżynami. 





6 komentarzy:

  1. Świetny i ciekawy wpis! :)

    Pozdrawiam

    ____________
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo apetycznie :) Jadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zamawiam na jutro na śniadanko:)))))

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja chcę takieeeee! Jeszcze takie pełnowartościowe, zdrowie takie. Wiem, co zjem jutro na śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
  5. jakiej mąki gryczanej użyłaś, z własnego doświadczenia wiem że nie wszystkie są w 100% bezglutenowe. Ja kupuje kaszę gryczaną niepaloną, przebieram ją i miele

    OdpowiedzUsuń