niedziela, 28 grudnia 2014

Siemieniotka. Zupa z …..konopi!

W szafie zamieszkał ciepły sweter z czapką z pomponem, puchową kurtką i śniegowcami po kolana…Szufladę wypełniają wełniane skarpety. Idzie zima. Oby była piękna. Przemieniająca krajobraz w skrzącobiały pejzaż. Pokrywająca lśniącą taflą lodu kałuże i strumyki. Otulająca białym puchem owoce jarzębiny i gałązki ostrokrzewu. Malująca nosy i policzki w czerwone rumieńce, w ulotne mgiełki parujące oddechy. Pachnąca mrozem i świerkami. Niech oprószy śniegiem hojnie zimę i bajecznie rozpocznie kolejny rok. Tego Wam, Drodzy Czytelnicy życzę!

Miałam przyjemność testować przepisy Opolan. Zupę wykonałam wg tradycyjnej receptury i zrobiłam zdjęcia do drugiej publikacji "Opolskie Smaki" przy współpracy z  Opolską Regionalną Organizacją Turystyczną i z Urzędem Marszałkowskim Województwa Opolskiego. Poniżej znajdziecie link do całej publikacji.
SIEMIENIOTKA (bo o niej mowa) albo konopijka to zupa z .... konopii! Tak, tak. Podaje się ją we Wigilię. 



Składniki:
·         300 g ziaren konopi
·         1 l mleka
·         3 łyżki mąki
·         2-3 łyżki cukru
·         100 g masła
·         2 l wody
·         szczypta soli

sobota, 20 grudnia 2014

Kapusta z grochem i grzybami


Na wigilijnym stole nie może zabraknąć kapusty z grochem. W mojej rodzinie dodaje się do niej dużo grzybów. Myślę, że taka kapusta jest bardziej smaczna i aromatyczna. Wczoraj zaserwowałam ją na Wigilii blogerskiej. I znalazła swoich amatorów do tego stopnia, że musiałam się nią podzielić także na wynos. No i dobrze! Choć kocham kapustę to jednak zbyt skutecznie działa na perystaltykę jelit ;) W te święta bez dużej ilości kminku i espumisanu ani rusz! ;)

Składniki:

2 kg kiszonej kapusty
0,5 kg grochu łuskanego
2 cebule
10 dag suszonych grzybów
1 łyżka kminku całego
sól, pieprz, cukier
olej do smażenia
4 liście laurowe
6 kulek ziela angielskiego

czwartek, 18 grudnia 2014

Karp we włoszczyźnie

Miałam przyjemność testować przepisy Opolan. Tym razem był to karp po niemodlińsku. Wykonałam rybę wg tradycyjnej receptury i zrobiłam zdjęcia do drugiej publikacji "Opolskie Smaki" W tym wydaniu tym razem  typowe śląskie potrawy wigilijne. "Okolice Niemodlina to kraina stawów.. Niewątpliwie miejsce unikatowe, gdzie najważniejszą rybą w odłowach zostaje do dnia dzisiejszego karp".Tradycja jedzenia karpia przywędrowała do nas z dalekich Chin za panowania Bolesława Krzywoustego. W Chinach uznawany jest za symbol szczęścia. My też zachowujemy łuskę w portfelu by przyniosła nam dostatek. Karp ma także korzyści dla naszego zdrowia. Choćby dlatego, że są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3. Niestety nie wszyscy go lubimy. Powody tego to mułowaty posmak. Za to jesteśmy w Europie krajem, który ma najwięcej stawów hodowlanych. Najsmaczniejszy jest karp Zatorski. Pamiętajcie by wybierać te certyfikowane, które gwarantują dobre praktyki producenckie.  Następnym razem podam przepis na siemieniotkę. Czyli wigilijną, śląską zupę z ....konopi. Tak, tak. Koniecznie wypatrujcie! :) 





Karp we włoszczyźnie

Składniki:
·         1½ do 2 kg karpia
·         sucha marynata: sól, pieprz, kolendra
·         2 marchewki
·         ½ selera
·         1 pietruszka
·         1 por
·         1 łyżka oleju

czwartek, 11 grudnia 2014

Amarantusowe muffiny z daktylami i mascarpone



Babeczki bez cukru i bez pszenicy! Mój Świętej Pamięci Dziadek – z zawodu piekarz, zdziwiłby się, że tak w ogóle można J Ale staram się być na diecie bezglutenowej i ograniczam cukry. Deser przygotowałam z naturalnie słodkimi daktylami, syropem z agawy oraz z mąką z nasion amarantusa. 
A tak a propos Dziadka Jana…nie wiele mam z nim wspomnień, ponieważ mieszkali z Babcią daleko i zmarli gdy byłam podlotkiem. Ale jedno pamiętam doskonale. Jak co tydzień grał w różne loterie J Milionów nie zarobił, ale wierzył w takie szczęście. I słusznie! Bo, żeby coś w życiu wygrać to trzeba działać!

Znacie to?
- Co wybierasz, OFE, czy ZUS?
- EUROMILLIONS!! Tu są większe szanse!  ;)

I właśnie Ci, którzy postanowili w tym tygodniu poszukać szczęścia w losowaniu euromillions mogą delektować się wyśmienitym smakiem deseru czekając na piątkowe wyniki losowania euromillions.


Składniki na muffiny:
1 szklanka mąki z amarantusa
1 szklanka mąki kukurydzianej
3 łyżki syropu z agawy
1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
1/2 łyżeczki sody
2 łyżki kakao
1 garść posiekanych daktyli suszonych
½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
1/2 szklanki oleju roślinnego
1 szklanka mleka lub jogurtu naturalnego
2 jajka

Składniki na krem:
500 g serka mascarpone lub innego twarogowego
2 łyżki syropu z agawy (lub cukru pudru)
sok z ½ cytryny