poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Koktajl pomidorowy z OSTROPESTEM

Ostropest plamisty jest jednym z fenomenów natury. Wygląda jak oset, kwitnie na fioletowo i moim zdaniem jest piękny.
W suchej owocni roślina kumuluje substancję zwaną sylimaryną, która jest zbiorem związków zaliczanych do flawonoidów. Są bardzo cenne i stosunkowo rzadko spotykane. Sylimaryna stosowana jest w schorzeniach wątroby. Flawonolignany wykazują działanie oczyszczające z toksyn, odtruwające i ochronne dla wątroby.
Ostropest idealny jest w terapii chorób wątroby wywołanych alkoholizmem, a także w leczeniu wirusowego zapalenia wątroby typu A, B i C.
Substancja ta korzystnie wpływa również na funkcjonowanie mózgu. Sylimaryna zmniejsza niekorzystny wpływ wolnych rodników na komórki mózgu oraz zapobiega ich degeneracyjnym zmianom. Jeśli więc masz problemy z koncentracją i pamięcią ostropest może się okazać Twoim ratunkiem.

Sylimaryna wykazuje silne właściwości antynowotworowe. Normalizuje także poziom glukozy we krwi (dobry dla cukrzyka) oraz redukuje zły cholesterol. Mielony ostropest można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Wystarczy spożywać 2 łyżeczki dziennie, popite letnią wodą. Można dodawać do jogurtu, twarożku czy tak jak ja do koktajlu.

W takie upalne dni nie mam ochoty na gotowanie, wolę przygotować szybki koktajl jak ten. 

Składniki:
4 duże, mięsiste pomidory malinowe albo bycze serca
0,5 l kefiru albo zsiadłego mleka
1/2 cebuli
kilka listków bazylii
2 łyżeczki mielonego ostropestu
sól, pieprz do smaku

Pomidory obieramy ze skórek oraz z gniazd nasiennych. Kroimy w mniejsze cząstki. Do blendera wrzucamy pomidory, cebulę, bazylię, przyprawy oraz ostropest. Blendujemy. Nalewamy do szklanek, dodajemy kostki lodu. Gotowe!




2 komentarze: