sobota, 26 września 2015

Pizza bezglutenowa z figami i gorgonzolą

To były 2 szalone dni. Miłość do kobiety - przyjaciółki - bratniej duszy od pierwszego wejrzenia. Historia jak z filmu. Zadzwonił do mnie znajomy. "pomóż mi przeszkolić moją byłą dziewczynę w kuchni śląskiej. rozstaliśmy się i szukam dla niej pracy w gastronomii i nowego mieszkania, żeby mogła się usamodzielnić. Jest z Ukrainy, nie zna języka, nie ma dokąd pójść" postanowiłam zabrać ją do Opola na wszystkie moje zaplanowane spotkania. Była ze mną na spotkaniu biznesowym (wszystkim skradła serca), u mojej koleżanki robiłyśmy razem sushi,odwiedziłyśmy 2 moje koleżanki w pracy, ćwiczyłyśmy tabatę na wyspie Bolko (było dużo śmiechu), potem zadzwoniłyśmy do mojej Cioci z Ukrainy (były łzy wzruszenia), zrobiłyśmy kluski śląskie, harynki. zjadłyśmy kolację z moimi rodzicami (było przerażająco, opowiadała nam o wojnie). Po kilku lampkach wina poszłyśmy spać. Następnego dnia udało się nam znaleźć jej pracę w upragnionej gastronomii i nowe mieszkanie! Przyszły pracodawca od razu ją polubił. Moja nowa ukraińska przyjaciółka zacznie nowe samodzielne życie w Polsce a moje życie nabierze nowych barw. Bo tam gdzie jest Ksenia jest uśmiech, ludzie, szczerość i nadzieja na lepsze jutro. Życzę Wam samych wspaniałych ludzi na swojej drodze, takich dobrych jak Ona. 

Poniżej idealna pizza oraz piękne aranżacje mieszkania i dekoracje stołu - idealne na przyjemne babskie spotkania :) od WESTWING Home and Living

Na rozczyn:
20 g świeżych drożdży 
łyżeczka syropu klonowego lub miodu albo syropu z agawy
2 pełne łyżki mąki gryczanej
50 ml ciepłej, przegotowanej wody

Ciasto:
270 g mąki
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
+ rozczyn

Dodatki:
4 świeże figi
150 sera gorgonzola
2 czerwone cebule
Pasta pomidorowa
1 łyżka suszonego oregano

niedziela, 20 września 2015

Owocowy pudding z chia bez cukru



Dzięki uprzejmości firmy Gartenland Polska:  www.naszekrzewy.pl 2 lata temu temu, miałam okazję zasadzić sobie różne sadzonki, w tym WINOROŚL RONDO. w końcu mogę cieszyć się ich owocami :) A tata produkcją wina. Postanowiłam zrobić deserki z nasionami szałwii hiszpańskiej - chia. 

Szałwia hiszpańska to roślina dająca nasiona chia, które słyną ze swych wyjątkowych wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych. Nasiona chia zawierają więcej kwasów omega-3 niż uchodzący za ich skarbnicę łosoś Są także bardziej bogate w wapń niż mleko. 

Składniki:
400 ml jogurtu naturalnego
4-5 łyżek nasion chia
1 dojrzały banan
1 łyżeczka syropu klonowego (opcjonalnie)
2 kiście winogrona 

sobota, 19 września 2015

Recenzja GRILLA Z ODŁĄCZANYMI PŁYTAMI ENTERTAINING RUSSELL HOBBS


Gdy pogoda na zewnątrz nie dopisuje, sezon na grilla powoli się kończy albo już dawno minął. Warto zainwestować w grill elektryczny. Jest to super rozwiązanie dla wszelkich fanów grillowania. Można grillować w domu nawet podczas deszczu. Na grillu elektrycznym możemy przygotowywać mięsa, warzywa a nawet chlebki. Jedyne co nas ogranicza to własna wyobraźnia. Grill elektryczny jest moim ulubionym urządzeniem w domu oczywiście zaraz po choperze i młynku do kawy ;) 

Przedstawiam 

GRILL Z ODŁĄCZANYMI PŁYTAMI ENTERTAINING marki RUSSELL HOBBS


kupisz go tutaj

środa, 16 września 2015

Chleb same ziarna. Bez mąki, bez glutenu


Chleb z samych ziaren nazywany także chlebem życia. Nie zawiera mąki, cukru, jajek ani drożdży. Podaję wersję bez glutenu. Ale jeśli nie zwracasz uwagę na gluten - możesz użyć płatków żytnich. Być może nasiona babki płesznik i chia są dla Ciebie nowością? Ale warto je wypróbować. Na pewno zakochasz się w nich jak ja. Nasiona te zaliczane są do produktów SUPER FOOD. Kupisz je w sklepach z półkami ze zdrową żywnością. 

Wersja bez glutenu

Składniki:
90 g ziaren słonecznika
60 g pestek dyni
100 g ziaren siemienia lnianego
140 g płatków ryżowych albo gryczanych
70 g orzechów (laskowe/migdały/ziemne)
50 g nasion chia (można zastąpić żurawiną)
4 łyżki nasion babki płesznik
1 łyżeczka soli
1 łyżka miodu
3 łyżki oleju ryżowego / lnianego albo rzepakowego
330-350 ml wody

piątek, 11 września 2015

Zupa krem z cykorii i z serem halloumi


Cykoria znana była już w starożytności. Jednak uprawa jej rozpoczęła się końcem XIX w. w Belgii. Cykoria niegdyś uważana była za roślinę magiczną i służyła do uprawiania czarnej magii. Rosnąca w ciemnościach, jasna i krucha, wprawiała niejednego w zgrozę. Uczucie to opisane zostało w sformułowaniu (do dziś zresztą używanego) „mieć cykorię”, czyli po prostu bać się. Kolejną ciekawostką związaną z cykorią jest fakt, że jest ona substytutem kawy. Jej długie korzenie po ususzeniu i zmieleniu są wyśmienitym zamiennikiem kawy, a co więcej bogatym w minerały i witaminy. Cykoria w kuchni może występować w dwojakiej roli – jako głównego składnika potrawy, jak i dodatku. W tej pierwszej, rewelacyjnie sprawdza się jako baza do zupy. W roli dodatku cykoria najczęściej sprawdza się w sałatkach ponieważ ma lekki gorzkawy smak.
 

Składniki:
2 cykorie
1 cebula, 1 ząbek czosnku
3 małe ziemniaki
1 mała żółta papryka
por (biała część)
1 szklanka mleka kokosowego 
2 szklanki bulionu warzywnego
50 ml białego wina
1 łyżka masła
2 szczypty kurkumy, sól, biały pieprz
150 g sera halloumi