niedziela, 10 kwietnia 2016

Recencja książki "Kuchnia toskańska" P. Adamczewskiego


Kuchnia Toskańska” to książka napisana przez Piotra Adamczewskiego, reportera i krytyka kulinarnego „Polityki”. Książka Adamczewskiego zawiera wiele przepisów na smaczne dania: mięsne, rybne, z owocami morza, wegetariańskie, zupy i desery.




















Książka "Kuchnia Toskańska" Piotra Adamczewskiego to nie tylko spis włoskich przepisów, ale także interesujący fotoprzewodnik po tym pięknym regionie, który nazywany jest przez autora krainą tysiąca smaków.


Autor opowiada o urokliwych toskańskich miastach, restauracjach,  a także o wonnych ogrodach ziołowych, czy smacznej i lśniącej oliwie.

W książce można znaleźć zbiór fajnych przepisów zarówno na dania mięsne, rybne, owoców morza jak i wegetariańskie oraz deser.

Wszystko to utkane jest w interesujące nazewnictwo rozdziałów np. "Ryba z wieprzka, złoto w płynie"

I te zdjęcia! Wydanie jest ubrane w kolorowe ilustracje włoskich pejzaży i apetycznie podanych dań, które zachęcają do głębszego poznania kuchni toskańskiej.Aż chce się jeść oczami. A na dodatek mój ulubiony papier kredowy....

Autor „Kuchni Toskańskiej” przedstawia przepisy m.in. na: bruschettę, florenckie naleśniki, zupę pomidorową z grzankami, szaszłyki z kalmarów, faszerowane cukinie, florencką pieczeń wieprzową, polędwicę w ziołach, ciasto korzenne, tiramisu, czy panna cottę.

Oprócz ciekawych przepisów, książka Piotra Adamczewskiego zawiera wykaz podstawowych ziół stosowanych w toskańskiej kuchni.


Różnorodność tej książki pozwala na to, że każdy w niej znajdzie coś dobrego dla siebie. Myślę, że „Kuchnia Toskańska Piotra Adamczewskiego” to obowiązkowa pozycja na półce każdej gospodyni, albo miłośnika włoskiej kuchni!


Zaczytaj się, posmakują razem z autorem. Polecam!


Piotr Adamczewski, „Kuchnia Toskańska Piotra Adamczewskiego”, Warszawa, Wydawnictwo RM, 2015


Okładka miękka
ilość stron: 127

 





 
    POLECA OPOLSKA BLOGOSFERA KULINARNA!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz