piątek, 29 czerwca 2012

Placki z cukinii i koperkiem

Składniki:
1 duża cukinia albo 2 małe
1 jajko
100 ml mleka
około 4 łyżki mąki pszennej
koperek,
szczypiorek

sól, pieprz
odrobinę maggi - jeśli ktoś lubi sos sojowyolej do smażenia

Cukinię wraz ze skórką ścieramy na tarce. Solimy i odstawiamy na kilka minut aby cukinia puściła zbędny sok. W tym czasie przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Mieszamy jajko, mleko i mąkę. Do ciasta naleśnikowego dajemy odciśnięte z soku cukinię, doprawiamy koperkiem, szczypiorkiem, solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju placki z obu stron. (1 placek to około 1 łyżki stołowej cukinii z ciastem).

Placki z cukinii

4 komentarze:

  1. Ja dodaję jeszcze czosnek a zamiast mleka twarożek i też smakuje:)!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. faktycznie, zapomniałam dopisać czosnek :) a pomysł z twarożkiem jest super. każdy ser będzie dobry, szczególnie feta :)

      Usuń
  2. Anonimowy8/16/2016

    Na jakich oczkach zetrzec cukinie? ://

    OdpowiedzUsuń