piątek, 29 czerwca 2012

Szpinakowa na zakwasie z wasabi i naleśnikiem

Składniki:
pół kilograma szpinaku - najlepiej świeży ale może być też mrożony w liściach
1 litr bulionu warzywnego
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
zakwas z mąki żytniej 
1 łyżeczka wasabi - zielony,japoński chrzan (ewentualnie zwykły tarty chrzan)
sól, pieprz


Do gorącego bulionu dodajemy zakwas, ząbki czosnku - gotujemy około 15 minut. Następnie dodajemy szpinak i gotujemy kolejne 15 minut. Część szpinaku wyciągamy na talerzyk a resztę miksujemy w blenderze na zupę krem. Pozostawiony szpinak z powrotem wrzucamy do garnka. Doprawiamy wasabi (ilość wg uznania) ja dodałam 1 łyżeczkę. Doprawiamy solą i pieprzem wg uznania. Zupę podajemy z naleśnikiem pokrojonym na makaron, albo z jajkiem. 
szpinakowa na zakwasie z wasabi


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz