niedziela, 24 czerwca 2012

Szaszłyki z włoską gremolatą

Gremolata jest to włoski sos. Oryginalnie podawana z giczą cielęcą. Dla polskiego podniebienia idealnie komponuję się z rybami i z innymi mięsami. W jej skład wchodzi czosnek, skórka z cytryny i natka pietruszki.

Składniki gremolaty:
2 cytryny - jedynie skórka
oliwa z oliwek
3 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
sól morska

Składniki na szaszłyki:

2 piersi z kurczaka
1 mała cukinia
kilka pieczarek
1 duża papryka
cebula

Gremolata: natkę pietruszki i czosnek siekamy. Następnie czosnek ucieramy z solą. Skórkę cytryn trzemy na tarce. Wszystko razem mieszamy i zalewamy oliwą. Taki sos możemy bardzo długo trzymać w lodówce.

Patyczki do szaszłyków najpierw moczymy kilka minut w wodzie, by się nie spaliły na grillu. Kurczaka kroimy w kostkę i zalewamy gremolatą. Odstawiamy do lodówki na pół godziny. Paprykę, cebulę, pieczarki, cukinię kroimy w kostkę albo w półksiężyce. Wszystko nadziewamy na patyczki obtaczamy w gremolacie i grillujemy :)


Gremolata


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz