sobota, 23 czerwca 2012

Tarta z chorizo,fasolką,bobem,botwinką,kalarepą i z resztą ferajny :)

Składniki na ciasto tarty:
3/4 kostki masła
1,5 szklanki mąki
żółtko
płaska łyżeczka soli
Zagniatamy ciasto  ze wszystkimi składnikami i wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywcza i wkładamy je na 30 minut do lodówki. Następnie wylepiamy nim natłuszczoną  formę i pieczemy ciasto około 15 minut w 180 - 190 stopniach w piekarniku. Kiedy ciasto jest gotowe nakładamy farsz - składniki poniżej:

Składniki na farsz:
garść zielonej fasolki szparagowej
garść łodyg z botwinki
mała czerwona papryka
garść bobu
kilkanaście plasterków chorizo (można pominąć jeśli chcemy danie bez mięsa)
por - zielona część
kilka pomidorków koktajlowych
i mała kalarepka
pół młodej cukinii
sól, pieprz
oliwa do smażenia

składniki na sos:
150 ml śmietany
2 jajka
różne sery np:
- camembert
- gorgonzola
- mozzarella
- żółty ser
 natka pietruszki albo bazylia

Warzywa myjemy, jak trzeba to obieramy, kroimy w plasterki albo w kostkę i podsmażamy a potem chwilę dusimy w odrobinie wody. Solimy i dodajemy pieprz. Składniki na sos mieszamy ze sobą z dodatkiem soli i pieprzu. Na ciasto wykładamy farsz z ugotowanych warzyw, i zalewamy je sosem z jajek,śmietany i serów. Tartę pieczemy w 200 stopniach około 20 minut.

zagniatamy składniki na ciasto
zagniecione ciasto wkładamy do lodówki
surowe ciasto wylepiamy natłuszczone naczynie
upieczone ciasto po 15 min pieczenia
Tarta



2 komentarze:

  1. Swietna tarta, ostatnio polubilam wytrawne tarty a Twoja jest przebogata wprost w warzywa. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też uwielbiam wytrawne :) dziękuję za miłą wypowiedź :)

      Usuń