sobota, 10 listopada 2012

Barszcz z kaszanką

Przez cały tydzień wracałam codziennie bardzo późno z pracy i nie miałam czasu na prowadzenia bloga. Teraz mam nadzieję, że nadrobię stracony czas :)
Przepis na tradycyjną zupę mojej babci z okolic łódzkiego. Staram się w kuchni nie tylko improwizować ale i wracać do rodzinnych korzeni.

Jutro przepis na wigilijne gołąbki z kaszą w sosie grzybowym.
Składniki:

naturalny zakwas z żytniej mąki i otrębami
1,5 l bulionu warzywnego
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
3 ząbki czosnku
1 mała cebula
5 kaszanek z kaszy gryczanej
suszony majeranek

Kaszankę kroimy w kostkę (bez flaka) i podsmażamy na oleju. W bulionie zagotowujemy liście laurowe, rozgniecione ząbki czosnku, ziela laurowe oraz podsmażoną cebulkę. Gdy bulion się zagotuje dodajemy kaszankę i gotujemy przez 5 minut. Później wlewamy około 1,5 szklanki zakwasu z mąką żytnią i otrębami. I gotujemy przez 15 minut. Doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem i cukrem. Barszcz podajemy najlepiej z młodymi ziemniakami i koperkiem.

barszcz z kaszanką

3 komentarze:

  1. Moja babcia też taki robi, jest pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ zupka!! wyglada fantastycznie i przyznaję nigdy takiej nie jadłam ..

    OdpowiedzUsuń
  3. no proszę! pierwsze widzę taki barszczyk:) a że barszcz uwielbiam nie zawaham się wypróbować i tą wersję:) świetna zupka

    OdpowiedzUsuń