W rustykalnym stylu....
Od tart na słodko bardziej wolę tarty wytrawne. Oto przepis na letnią, kolorową i bardzo smaczną tartę :)
Składniki na ciasto:
200 g masła
300 g mąki
pół łyżeczki soli
2 łyżki ciepłej wody
2 żółtka
Składniki na farsz:
250 śmietanki kremówki ( 30 %)
suszony tymianek
2 jajka
150 g żółtego sera (tartego)
wiązanka botwiny (same łodygi, bez dużych liści)
pół szklanki bobu
pół cukinii
pół małej, czerwonej papryki
sól, pieprz
Kruche ciasto: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na min pół godziny. Następnie wylepiamy nim formę do tarty i nakłuwamy dno widelcem. Podpiekamy w nagrzanym piekarniku w 190 stopniach ok 15 minut. Na złoty kolor.
Bób gotujemy na parze - al dente. Podczas gotowania możemy go lekko posolić. Botwinę myjemy i kroimy na 3 razy, czyli na 6-7 cm części. Cukinię kroimy w plastry a paprykę w paseczki. Śmietankę mieszamy z jajkami oraz tartym serem. Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Wylewamy na podpieczone cisto, a na wierzchu układamy: botwinę, bób, cukinię, paprykę. Pieczemy kolejne 20 minut w 190 stopniach aż masa śmietanowo-jajeczna się zetnie.
Bób gotujemy na parze - al dente. Podczas gotowania możemy go lekko posolić. Botwinę myjemy i kroimy na 3 razy, czyli na 6-7 cm części. Cukinię kroimy w plastry a paprykę w paseczki. Śmietankę mieszamy z jajkami oraz tartym serem. Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Wylewamy na podpieczone cisto, a na wierzchu układamy: botwinę, bób, cukinię, paprykę. Pieczemy kolejne 20 minut w 190 stopniach aż masa śmietanowo-jajeczna się zetnie.
przed pieczeniem |
cudna:) zachwyciłaś mnie swoją tartą, idealna!
OdpowiedzUsuńah, zawsze mnie zawstydzasz :) pewnie podoba Ci się mona kompozycja z drzewa? :)
Usuń