Tort na Dzień Matki :) gorzka czekolada i karmelizowane pomarańcze nadają ciekawego, wręcz rasowego charakteru :)
Składniki na blachę o średnicy 24 cm:
Ciasto:
150 g masła
8 jajek
1 i 1/4 szklanki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
200 g gorzkiej czekolady (2 tabliczki)
1 szklanka przesianej mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Polewa:
200 g gorzkiej czekolady (dobrej jakości, 2 tabliczki)
2 łyżki śmietanki kremówki
1 łyżka masła
1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
250 g pomarańczowej marmolady (ja użyłam swojego wyrobu, konfiturę pomarańczowo -imbirową, przepis tutaj)
2 pomarańcze
2 łyżki cukru
2 łyżki masła
Wykonanie:Ciasto:
Masło utrzeć z niepełną szklanką cukru pudru, cukrem waniliowym i solą. Dodawać po jednym żółtku. Białka ubić z pozostałym cukrem, powoli dodawać do ciasta. Połamane czekolady roztopić w kąpieli wodnej, dodać do masy, powoli wsypać przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut w temp. 170 - 180 stopni C.
Polewa:
Połamaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ze śmietanką oraz masłem i cukrem. Dobrze ze sobą wymieszać
Karmelizowane pomarańcze:
Pomarańcze kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier i podsmażyć cienkie plasterki pomarańczy.
Tort - finał:
Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż, przełożyć podgrzaną marmoladą. Całość toru udekorować polewą oraz karmelizowanymi pomarańczami.
karmelizowanie pomarańczy |
oblewanie polewą |
tort czekoladowy z karmelizowanymi pomarańczami |
Mega tort!Delektuję się wirtualnie:)
OdpowiedzUsuńmiło mi :), wpadaj do mnie na ciacho :)
Usuńbyłabym bardzo szczęśliwa gdybym jutro dostała taki tort ;)
OdpowiedzUsuńno to podaj adres wysyłam kuriera ;)
UsuńNiby tort a jednak o gorzkawym posmaku, taki jak lubię :)
OdpowiedzUsuńCudowny ten tort :) Uwielbiam połączenie czekolady z pomarańczą :)
OdpowiedzUsuńMniam, szkoda, że nie widziałam go wcześniej, już pewnie nie ma;( Śliczny!
OdpowiedzUsuńdziękuję. a no ni ma :) bardzo mi smakował. ponieważ nie był taki słodki. dzięki za odwiedziny i wpis, ja także zachwycam się Twoimi przepisami i pięknymi zdjęciami :)
Usuń