Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

czwartek, 9 maja 2013

Konfitura z pomarańczy i imbiru


Mój nowy manicure zainspirował mnie do zrobienia marmolady z pomarańczy :) Wykonawcą stylizacji moich paznokci jest: Aurelia Nails, zapraszam do polubienia jej: fan page'a

Składniki:
5  - 6 dużych pomarańczy
ok. 400 ml wody
ok. 400 g cukru
szczypta cynamonu
szczypta kardamonu
plasterek świeżego imbiru
skórka z otartej pomarańczy

Pomarańcze dokładnie szorujemy pod gorącą wodą. Ocieramy skórkę z 1 pomarańczy. Resztę owoców obieramy i pozbawiamy białej skórki, owoce dzielimy na mniejsze cząstki, pozbywamy się pestek. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy cukier, cynamon, kardamon oraz tarty imbir. Gotujemy na małym ogniu mniej więcej godzinę, aż marmolada zacznie gęstnieć. Przed końcem gotowania dodać skórkę pomarańczy. Przekładamy do słoików, kiedy konfitura jest gorąca.

 
marmolada z pomarańczy

6 komentarzy:

  1. Słoneczny komplet-marmolada i pazurki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, zrobię sobie taki dżemik :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zarówno konfitura jak i stylizacja paznokci piękna:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale ona musi być pyszna ;) mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie wiem czy mi uwierzysz ale zjadłam ją ot tak samą, bez niczego. nawet nie zdążyłam dodać jej do ciastek :) smak był słodko gorzki. tak jak lubię :)

      Usuń