Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

sobota, 25 maja 2013

Czekoladowy tort z karmelizowanymi pomarańczami i konfiturą pomarańcz.-imbirową


Tort na Dzień Matki :) gorzka czekolada i karmelizowane pomarańcze nadają ciekawego, wręcz rasowego charakteru :)

Składniki na blachę o średnicy 24 cm:
Ciasto:
150 g masła
8 jajek
1 i 1/4 szklanki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
200 g gorzkiej czekolady (2 tabliczki)
1 szklanka przesianej mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Polewa:
200 g gorzkiej czekolady (dobrej jakości, 2 tabliczki)
2 łyżki śmietanki kremówki

1 łyżka masła
1 łyżka cukru pudru

Dodatkowo:
250 g pomarańczowej marmolady (ja użyłam swojego wyrobu, konfiturę pomarańczowo -imbirową, przepis tutaj)
2 pomarańcze
2 łyżki cukru

2 łyżki masła


Wykonanie:Ciasto:
Masło utrzeć z niepełną szklanką cukru pudru, cukrem waniliowym i solą. Dodawać po jednym żółtku. Białka ubić z pozostałym cukrem, powoli dodawać do ciasta. Połamane czekolady roztopić w kąpieli wodnej, dodać do masy, powoli wsypać przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut w temp. 170 - 180 stopni C. 

Polewa:
Połamaną czekoladę rozpuścić  w kąpieli wodnej ze śmietanką oraz masłem i cukrem. Dobrze ze sobą wymieszać

Karmelizowane pomarańcze:
Pomarańcze kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier i podsmażyć cienkie plasterki pomarańczy. 


Tort - finał:
Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż, przełożyć podgrzaną marmoladą. Całość toru udekorować polewą oraz karmelizowanymi pomarańczami.
karmelizowanie pomarańczy
oblewanie polewą

tort czekoladowy z karmelizowanymi pomarańczami

8 komentarzy:

  1. Mega tort!Delektuję się wirtualnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. byłabym bardzo szczęśliwa gdybym jutro dostała taki tort ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niby tort a jednak o gorzkawym posmaku, taki jak lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowny ten tort :) Uwielbiam połączenie czekolady z pomarańczą :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, szkoda, że nie widziałam go wcześniej, już pewnie nie ma;( Śliczny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję. a no ni ma :) bardzo mi smakował. ponieważ nie był taki słodki. dzięki za odwiedziny i wpis, ja także zachwycam się Twoimi przepisami i pięknymi zdjęciami :)

      Usuń