Witam w kulinarnej podróży po mojej kuchni i zapraszam do stołu ! :)
czwartek, 18 lipca 2013
Tagliatelle z łososiem, mascarpone, suszonymi pomidorami i oliwkami oraz cukinią!
Na romantyczną kolację polecam włoskie smaki, zresztą moje ulubione smaki :)...
składniki:
1 op. makaronu Tagliatelle
150 g wędzonego łososia
2 garści czarnych oliwek
ok. 10 suszonych pomidorów
1 mała i wąska cukinia
ok. 10 pomidorków koktajlowych
150-200 g serka mascarpone
3 gałązki świeżego tymianku
sól i pieprz
oliwa do smażenia
Łososia kroimy w paseczki i podsmażamy przez chwilkę na oliwie, dodajemy pomidorki koktajlowe przekrojone na połóki i całość podsmażamy przez jakiś moment. Następnie dodajemy serek mascarpone oraz suszone pomidory przekrojone w paseczki oraz połówki oliwek. Całość przez chwilę dusimy, doprawiamy solą i pieprzem oraz świeżym tymiankiem. Cukinię kroimy w cienkie plasterki przy pomocy obieraczki i blanszujemy w osolonym wrzątku przez ok. 2 minuty. Podajemy z makaronem i sosem.
Gotowy sos podajemy z makaronem Tagliatelle ugotowanym al dente :)
To danie zdecydowanie by mi smakowało-łosoś+makaron i mascarpone to zgrane trio:)
OdpowiedzUsuńdokładnie! pozdrawiam :*
Usuńjaka ilość sera mascarpone jeśli zrobię dla dwóch osób makaron ? np do 300 g makaronu
Usuńpozdrawiam :-)
Kasia
150-200 g serka mascarpone, ja także robiłam na 2 porcje, pozdrawiam :)
Usuńlepszego połączenia nie mogłaś wymyślić:) wszystko co darzę ogromną miłością:)
OdpowiedzUsuńdokładnie, to są moje ulubione smaki. mogę jeść to na okrągło :)
Usuńoo matko jak swietnie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńdziękuję, już zaglądam do Ciebie :)
Usuńwyglada cudnie ;)
OdpowiedzUsuńi smakowało również. dziękuję Kasiu :)
UsuńWszelkim sosom do makaronu na bazie mascarpone mówię TAK :)
OdpowiedzUsuńyeah! :D
UsuńPrzepis wypróbowany dzisiaj, sos przepyszny :)
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę! dziękuję za komentarz :)
Usuńdzięki, to są moje ulubione smaki :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń