niedziela, 29 września 2013

Pulpety indycze w zupie kalafiorowej


Pożywna zupa na pokrzepienie w chłodne dni. Jest bardzo smaczna i zdrowa. Lubią ją dzieci :) 

Składniki:
0,5 kg mięsa mięsa z indyka 
włoszczyzna: pół selera, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 por

1 litr bulionu (u mnie rosół z poprzedniego dnia)
3 duże ziemniaki 
1 cały dorodny kalafior
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, 
2 liście laurowe, 
3 ziele angielskie, 
pęczek świeżego koperku
szczypiorek

piątek, 27 września 2013

Bardzo kremowe risotto z borowikami i gorgonzolą


Mój tata prawie ze łzami w oczach oddawał mi swoje 6 prawdziwków... Ponieważ w naszych pobliskich lasach ciężko o tę borowikową przyjemność, (a planował je zasuszyć). No cóż, życie  jest brutalne. Za to wynagrodziłam mu to pysznym risotto. Cieszyłam się, że mu smakowało, ponieważ on nie lubi zagranicznej kuchni ani "udziwnień" podczas gotowania. Zaakceptował nawet abstrakcyjny dla niego ser gorgonzola :) 

Składniki:

400 g ryżu arborio 
6 dużych świeżych prawdziwków (borowików)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki masła do ryżu + 2 łyżki masła do smażenia grzybów
200 g sera gorgonzola (mój z Biedronki)
1 - 1,5 litra bulionu (u mnie rosół z poprzedniego dnia, ale nie ukrywajmy może być z kostek rosołowych b;) )
3 listki laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
4 ziarna pieprzu
pęczek natki pietruszki
pół łyżki suszonego tymianku
5 gałązek świeżego tymianku
świeżo mielony kolorowy pieprz
sól

czwartek, 26 września 2013

Chutney figowo-śliwkowy podany z ciepłym camembertem i świeżymi orzechami włoskimi


W takiej wersji (czyli na ciepło ze słodkimi dodatkami) camembert najlepiej mi smakuje. Postanowiłam wykorzystać najlepsze dobra jesieni i zastosowałam śliwki-węgierki, figi i uwaga.....świeże włoskie orzechy :D 

Składniki na chutney:
ok. 10 śliwek - węgierek
3 świeże figi
1 plasterek  świeżego imbiru
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki porto
1 łyżeczka brązowego cukru

1/2 łyżeczki płatków chili albo chili w proszku
szczypta soli
pół łyżeczki suszonego tymianku

Ponadto:

1 camembert ( u mnie ziołowy)
1 świeża figa

2 orzechy włoskie (świeże)
parę gałązek świeżego tymianku

poniedziałek, 23 września 2013

DOLMADAKIA GIALANTZI czyli greckie gołąbki w winogronowych liściach



DOLMADAKIA GIALANTZI czyli greckie gołąbki w winogronowych liściach z ryżem i cukinią. Zdecydowanie wolę nasze gołąbki, ale z przyjemnością próbuję kuchni świata :) Te gołąbki przygotowałam z sosem serowym, choć Grecy oryginalnie podają z sosem naturalnym czyli z wodą w której gołąbki się gotowały. Wiadomo, że Polacy lubią dużo gęstych sosów ;) 
Składniki:

ok. 10 dużych winogronowych liści + kilka do wyłożenia garnka
2 szklanki ugotowanego na wpół miękko wcześniej białego ryżu
2 cebule
2 małe cukinie
siekana świeża mięta
siekana świeża natka pietruszki
sól, pieprz
1 l bulionu (nie oszukujmy się, ja użyłam kostki rosołowej! :-P) 
sok z połowy cytryny
olej do smażenia

Składniki na sos:
0,5 l śmietanki kremówki
150 g tartego, żółtego sera gouda
2 serki topione (kwadraciki) 
sól, biały pieprz
siekany świeży tymianek

niedziela, 22 września 2013

Piperies psites me feta (pieczone papryki z fetą)



W mojej kuchni nadal górują greckie potrawy, tu piperies psites me feta, czyli papryki pieczone z serem feta z świeżą miętą i tymiankiem. Potrawa udaje się tylko z oryginalnym serem feta :) 


Składniki:

5 podłużnych papryk 
150 g utartego na tarce sera feta (z mleka koziego)
1/3 szklanki oliwy z oliwek
świeżo mielony, kolorowy pieprz
świeża posiekana mięta
świeży posiekany tymianek

sobota, 21 września 2013

Faszerowany patison z grzybami na prowansalski sposób


Czemu na prowansalski sposób? Ponieważ farsz zrobiłam podobnie jak znane nam pomidory po prowansalsku ( z bułką tartą, oliwą i ziołami). Uszlachetniłam patisona suszonymi grzybami z tego roku :)


Składniki na 1 porcję:

1 średni patison
ok. 6 suszonych grzybów leśnych
pół szklanki bułki tartej
2 zgniecione ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
pęczek natki pietruszki
1 cebula
¼ szklanki tartego parmezanu
2 łyżeczki ziół prowansalskich
sól, pieprz
olej do smażenia

piątek, 20 września 2013

Kwiaty cukinii w ketchupowej tempurze (kolokitholoulouda gemista)


Po tygodniowym urlopie w Grecji wróciłam natchiona nowymi pomysłami na grecką nutę ;) Kolokitholoulouda gemista to potrawa grecka. Kwiaty cukinii nadziewa się serem feta a następnie macza w cieście tempura. Ja do ciasta dodałam ketchup dzięki czemu potrawa zyskała wyrazisty smak :) Grecy robią tempurę z jajkiem, więc i ja tak zrobiłam :)


Składniki:
4 kwiaty cukinii

100 g sera feta 

Składniki na grecką tempurę:
150 g mąki pszennej
100 ml lodowatej wody gazowanej 

3 łyżki ketchupu (mój dodatek)
1 jajko

Dodatkowo:
olej do smażenia w głębokim tłuszczu
odrobina mąki do obtoczenia

środa, 18 września 2013

Ciastka musli z jagodami goji i orzechami macadamia


Dzięki uprzejmości firmy: Moje Musli mogłam samodzielnie skomponować swoją mieszankę. Wybór był przeogromny bo aż 60 składników! W końcu zdecydowałam się na: crunchy naturalne, płatki owsiane, ekologiczne jagody goji, orzechy macadamia, orzechy belgijskie, gorzką czekoladę, przenicę w miodzie, jądra pestek moreli, żurawinę, czekoladowe perełki. Wszystko zapakowane w pięknej i praktycznej tubie. Zachęcam do stworzenia własnej mieszanki śniadaniowej. Ja postanowiłam zrobić z nich ciasteczka :)







Składniki:
7 łyżek sezamu
4 łyżki płatków owsianych
1 łyżka pestek słonecznika

mieszanka  musli (w tym orzechy macadamia, goja, czekolada, morele)1 - 2 łyżki wody
około 3 łyżek naturalnego miodu

poniedziałek, 9 września 2013

Pierogi z bobem i z chorizo



Uwielbiam pierogi i uwielbiam bób! Jestem szczęściarą bo mam go pod dostatkiem w ogrodzie ;) Te pierogi to strzał w dziesiątkę, są lepsze niż moje ukochane ruskie.


Składniki:
Ciasto:  
2 szklanki mąki 
1 jajko 
½ szklanki mleka 
1 łyżka oleju 
¼ szklanki gorącej wody 
szczypta soli

Farsz
300 g ugotowanego bobu (najlepiej obranego, ale może być także w łupinach)
1 cebula
1 pęto kiełbasy - chorizo
sól, pieprz

Ponadto:
1 cebula
olej do smażenia

niedziela, 8 września 2013

Cukinia w zalewie octowo-musztardowej



W tym roku miałam klęskę urodzaju na cukinię. A co się robi z nadmiarem? Pakuje się w słoiki na zimę. Też tak uczyniłam :) Cukinia w musztardzie jest bardzo dobra. Będzie szybkim dodatkiem do obiadu albo zakąską na imprezy :) 


Składniki na 1 litr wody:

1 litr gorącej wody 
3/4 szklanki octu 10 %
2 łyżki soli
1 szklanka cukru
7 łyżek musztardy miodowej
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka liści laurowych
kila ziaren czarnego pieprzu
1 cała główka czosnku (polskiego)
1 op. ziaren białej gorczycy

sobota, 7 września 2013

Nowe oblicze ruskich pierogów...z ketchupem i chorizo :-P



Zawsze lubiłam jeść ruskie pierogi z ketchupem. Postanowiłam dodać go do farszu :) Wyszły super. Na pewno będą smakowały dzieciom :)



Składniki:
Ciasto:  
2 szklanki mąki 
1 jajko 
½ szklanki mleka 
1 łyżka oleju 
¼ szklanki gorącej wody 
szczypta soli

Farsz
500g ugotowanych ziemniaków
250g twarogu chudego
1 cebula
ząbek czosnku
sól i pieprz
ok. 5 łyżek ketchupu 

Ponadto:
1 cebula
olej do smażenia
pół pęta chorizo
świeży tymianek 

czwartek, 5 września 2013

Drożdżowe cebularze z serem, pieczarkami posypane makiem



Nie są to oryginalne lubelskie cebularze, przepis na nie przeczytałam w książce kucharskiej z kuchnią żydowską. Upiekłam je na V Festiwal Opolskich Smaków. Są pyszne i godne polecenia :)



Składniki:


30 g świeżych drożdży
1/4 szklanki ciepłego mleka
450 g mąki tortowej, przesianej + 4 łyżki na zaczyn
+ mąka do posypania
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli 
125 ml gorącej wody
1 łyżka oleju
2 duże jajka

Farsz:
2 łyżki oleju
3 cebule posiekane w piórka
3 duże, pieczarki
3 plastry żółtego sera
1 łyżka octu balsamicznego
sól, pieprz, suszony tymianek
15 dag tartego sera
1 łyżka maku

Cebularze z serem, pieczarkami posypane makiem

Nie są to oryginalne lubelskie cebularze, przepis na nie przeczytałam w książce kucharskiej z kuchnią żydowską. Upiekłam je na V Festiwal Opolskich Smaków. Są pyszne i godne polecenia :)

środa, 4 września 2013

V Festiwal Opolskich Smaków - Fotorelacja



Dopiero teraz zdążyłam ochłonąć po Festiwalu. Musiało minąć kilka dni i nocy by zregenerować siły. Zmęczenie było duże ale w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Bo takie zmęczenie na prawdę daję pozytywnego kopa do dalszego kulinarnego tworzenia! Ponieważ największą dla nas nagrodą było duże zainteresowanie naszą kulinarną pracą i te wszystkie uśmiechnięte, i pełne od jedzenia buzie :)  Kto nie był 31 sierpnia w Opolu niech żałuje ! :)

Do udziału w tym dużym i ambitnym przedsięwzięciu 
nas Opolskich Blogerów zaprosił Urząd Miasta Opole. Za co ślicznie dziękujemy - że Władze Opola postanowili nam zaufać i nadali zadanie by nakarmić tysiące Opolan. 


Przygotowaliśmy smakołyki z kuchni:

rosyjskiej - Łyżka-widelec-nożyczki w twoim domu
hiszpańskiej - Delimamma
szwedzkiej -  bistro mama
litewskiej - Co na obiad?
tureckiej Kuchnia w opałach
meksykańskiej - Blog Czekolady 
francuskiej - Quchniakaroli
żydowskiej (za którą ja odpowiadałam) :)

kuchnię świata przeplataliśmy z lokalnymi smakami Opolszczyzny. 


Imprezę poprowadzi Tomasz Gabor, sołtys Brzezia, a prywatnie wielki miłośnik gotowania: Tomasz Gabor - kulinarnie