Witam w kulinarnej podróży po mojej kuchni i zapraszam do stołu ! :)
sobota, 28 grudnia 2013
Śledzie w oleju z grzybkami marynowanymi
Standardowa zakąska na Wigilijny jak i Sylwestrowy stół oraz ulubiona mojego taty. Zwykle robię śledzie w oleju jedynie z cebulą ale tym razem postanowiłam urozmaicić je z grzybkami marynowanymi. Można zrobić też wersję z korniszonami. Są doskonałe do chleba jak i do ziemniaków w łupinach :)
Składniki:
300 g matyjasów (śledzi solonych)
1 słoiczek grzybków marynowanych (najlepiej podgrzybków)
2 cebule
ok. 300 ml oleju
pieprz
piątek, 27 grudnia 2013
Cytrynowy miodownik z kaszą manną (Stefanka)
Składniki na ciasto (3 płaty):
3 szklanki tortowej
4 łyżki mleka
1 kostka masła
4 łyżki miodu
3 żółtka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Składniki na krem:
1 l mleka 3,2 %
1/2 szklanki cukru
120 g masła
1 cukier waniliowy
2 żółtka
2 żółtka
1 szklanka kaszy manny
2 łyżki soku z cytryny
wtorek, 24 grudnia 2013
Życzenia świąteczne i przerwa od gotowania spędzona w teatrze
Teatr im. Jana Kochanowskiego w Opolu zadbał o Opolskich Blogerów
i zaprosił na wyśmienitą komedię " Mayday 1" reżyserii Tomasza Konina. Był to świętny pomysł by odetchnąć od świątecznych zakupów, pieczenia pierników i krojenia śledzi. Kilka chwil na kulturalną konsumpcję w zupełności doładowało mi baterie na dalsze kuchenne podboje podczas Świąt. Przekonałam się, że jeśli komedia to tylko w teatrze! Ten spektakl wypiera aktualne filmy komediowe, jakie serwuje nam ostatnio kino. Zawrotne tempo fabuły, świetne dialogi oraz zaskakujące sytuacje rozbawiły mnie do łez. Można rzecz, że wyszłam z zakwaszonymi mięśniami brzucha ;)
Teatr Kochanowskiego o spektaklu: „Mayday” Raya Cooneya to jeden z najlepszych tekstów komediowych na świecie, znany i uwielbiany przez widzów wszystkich teatrów, od Europy Zachodniej aż po Broadway. Londyńskiemu taksówkarzowi przez całe lata udaje się lawirować pomiędzy dwoma kochającymi go żonami. Do czasu. Na skutek nieszczęśliwego zbiegu okoliczności jego tajemnica wychodzi na jaw wywołując lawinę komplikacji. Główny bohater za wszelką cenę próbuje ukryć swoje podwójne życie przed małżonkami, mediami i policją".
Serdecznie polecam spektakl oraz dziękuję za zaproszenie :)
poniedziałek, 23 grudnia 2013
Świąteczne likiery i nowy e-magazyn COOLMAG (Opolskiej Blogosfery Kulinarnej)
likier czekoladowy |
środa, 18 grudnia 2013
Czarny makaron z białym sosem
Od dawna chciałam
kupić atrament (sepię) z kałamarnicy lub mątwy by samodzielnie zafarbować sobie makaron. Niestety nigdzie nie mogłam taki dostać. Ale w końcu doczekałam się gotowego makaronu w lidlu :) A jak czarny makaron, no to sos musi być biały. Zrobiłam na bazie śmietanki i mojego ulubionego włoskiego sera.
Składniki na 3 porcje:
1 opakowanie czarnego makaronu barwionego sepią
200 g sera gorgonzola (najlepiej bez skórki)
125 ml śmietanki kremówki (u mnie śmietanka 18 %)
2 łyżki posiekanego szczypiorku
pieprz
1 opakowanie rukoli
kilkanaście pomidorków koktajlowych
wtorek, 10 grudnia 2013
500 przepis na blogu: gołąbki z mięsem i razowym chlebem w sosie grzybowym
Sama w to nie umiem uwierzyć ale jest to mój 500 przepis na blogu! Nawet nie wiem kiedy to zleciało? Jestem świadoma, że były lepsze i gorsze przepisy oraz różnej jakości zdjęcia (wciąż się uczę). Ale na pewno te pół tysiąca przepisów są odzwierciedleniem mojej prawdziwej kuchni. Ukazuję Wam, co na prawdę, na co dzień gotuję i jem nie ma w tym żadnego zakłamania czy gotowania od wielkiego dzwonu specjalnie pod blog. Jest to prawdziwy spis moich ulubionych przepisów. Moja osobista "książka kucharska" Tym samym pragnę podziękować za to, że mi w tym towarzyszycie i tworzycie ją razem ze mną
Dziś trochę inne gołąbki, ponieważ z samym mięsem mielonym. Do mięsa nie dodawałam namoczonej bułki, tylko razowy chleb. Tak dla zdrowia ;) Gołąbki w sosie grzybowym to idealna potrawa na zimę.
Składniki:
1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
2 litry warzywnego bulionu
1 szt. średniej kapusty włoskiej
ok. 8 kromek chleba razowego, bez skórki
ok. 15 suszonych grzybów
3 cebule
1 jajko
sól, pieprz
olej do smażenia
sobota, 7 grudnia 2013
Spóźniony post - zupa z dyni, papryki i pomidorów ;)
Zupa ze Smaków Jesieni. Jest to mój drugi sposób na wyrazisty smak zupy dyniowej. Pierwszy: to zupa krem z dyni z sokiem z pomarańczy i mleczkiem kokosowym z dodatkiem sera pleśniowego a drugi...widnieje poniżej. :) Zapraszam na aromatyczną i wyrazistą zupę z dyni.
Składniki:
1 dynia hokkaido (1-1,5 kg)
3 cebule
2 puszki pomidorów
2 czerwona papryki
1 duża marchew
1/2 litra bulionu warzywnego lub wody
1 główka czosnku
1/2 papryczki chili
olej do smażenia
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki (w proszku)
1 korzeń świeżego imbiru
prażone pestki z dyni
kilka łyżek kwaśnej śmietany
czwartek, 5 grudnia 2013
Mazowiecka woda śledziowa
Jest to postna, regionalna potrawa. Idealna na Adwent oraz Święta. Jest tania i syta. Po zjedzeniu michy zupy czuję się pełna i zadowolona. Tę potrawę nauczyła mnie robić mama. W rodzinnym domu co piątek ją jadłam. Moja mama zaszczepiła mnie miłością do śledzi. A może mam niedobór jodu ?;)
Składniki:
1 kg śledzi solonych (matyjasy) mogą być z mleczem jeśli ktoś lubi
pół litra mleka do moczenia śledzi
1 l wody
2 - 3 cebule
4 łyżki octu
250 ml śmietany 12 albo 18 %
2 liście bobkowe
4 kuli ziela angielskiego
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
sól i cukier do smaku
ziemniaki ugotowane w mundurkach - ilość wg upodobań.
niedziela, 1 grudnia 2013
Ciasto z sokiem marchwiowym i delicjami
Nie wiem czy Wy też tak macie, że po zakrapianej imprezie na następny dzień lubicie zjeść coś słodkiego ? ja tak :-P Impreza Andrzejkowa była wyśmienita. Były tańce na stole, uginający się stół od swojskiego bigosu, domowych wędzonych ryb, oraz wódka z miskami haribo :) Ale najlepszą andrzejkową aurę stworzyło doborowe towarzystwo moich przyjaciół :) ...no ale wracając do tematu... w niedzielę musi być ciacho. W takim razie prezentuję takie w którym przemycam witaminki z soku marchwiowego :-P ;) no bo dziś należy uzupełnić niedobór witamin ;)
Składniki na biszkopt:
-5 jajek
-¾ szklanki cukru
-1 łyżeczka octu + 1 łyżeczka sody oczyszczonej
-4 łyżki stołowe mąki tortowej (pszennej)
-1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
składniki na masę marchwiową:
700 ml soku marchwiowego
2 op. budyniu smietankowego
sakładniki na masę śmietanową:
250 g smietany 36 %
1 op. galaretki pomarańczowej
Dodatkowo:
1 paczka delicji np. wiśniowych
2 łyżki czarnego sezamu