wtorek, 30 lipca 2013

Cytrynowy, grillowany pstrąg w bukiecie ziół


Oto kolacja jaką przygotowałam dla rodziców na ich 28 rocznicę ślubu. Ja mam 27 lat, tak więc wszystko było po bożemu ;) :-P

Składniki na 4 porcje:
4 całe pstrągi
4 ząbki czosnku
wiązanka natki pietruszki
4 łodygi tymianku
dużo świeżej bazylii (najlepiej cała doniczka) 
2 gałązki rozmarynu
4 łodygi tymianku

wiązanka koperku
sól (u mnie morska jodowana)
pieprz
2 łyżki masła 
2 cytryny


piątek, 26 lipca 2013

Sałatka z cukinią, bobem, lazurem i orzechami


Dary.... dary losu... ;) Czyli co sobie zrobiłam na kolację ze składników z działki? :) Ależ to była pyszotka :)

Składniki na 1-2 porcje:
1 młoda cukinia
4 orzechy włoskie

1 ser pleśniowy z niebieską pleśnią
1 szklanka bobu
pół szklanki gęstego jogurtu
koperek 
sól i pieprz

czwartek, 25 lipca 2013

Omlet z cukinią i z młodymi ziemniaczkami



Co z robić z ziemniakami, które zostały z obiadu? Omlet! Koniecznie z cukinią ponieważ mamy na nią sezon :) Kolor zielony z rana od razy wprawi każdego w dobry humor :) 

Składniki:
1 mała cukinia
4 ugotowane ziemniaczki (u mnie młode)
4 jajka
1/4 zielona część pora
koperek
sól, pieprz
świeży tymianek do dekoracji


wtorek, 23 lipca 2013

Mój Eton Mess...mocno malinowy


Eton mess czyli bałagan w Eton :) Czemu "mój" ? ponieważ w oryginalnym przepisie jest tylko bita śmietana i bezy a ja wzbogaciłam krem o serek. Ponieważ samego smaku śmietany nie lubię.

Legenda mówi, że powstał on kiedy jeden z kucharzy w Eton niósł Pavlovą, która mu upadła. Postanowił pozbierać wszystko i tak oto pojawiło się Eton Mess czyli Bałagan w Eton. 

Owoce pochodzą z mojego ogrodu. Deser przygotowywałam na 28 rocznicę moich rodziców. Ja mam 27 lat, tak więc wszystko jest ok :-P hihi
Zdjęcie zostało zrobione na tle mojej mięty oraz z moim psem rasy bichon frise :)

Składniki na 2 duże porcje:
- 250 ml śmietanki 36 albo 30 %
- 250 g serka mielonego do sernika albo mascarponce. u ser marki Wieluń
- kilka białych, kupnych bez. (ilość uzależniona od tego jak bardzo chcemy by deser był słodki.
- 1 l malin 
- czerwone porzeczki do dekoracji
- mięta do dekoracji

czwartek, 18 lipca 2013

Tagliatelle z łososiem, mascarpone, suszonymi pomidorami i oliwkami oraz cukinią!

 

Na romantyczną kolację polecam włoskie smaki, zresztą moje ulubione smaki :)...
składniki:
1 op. makaronu Tagliatelle

150 g wędzonego łososia
2 garści czarnych oliwek
ok. 10 suszonych pomidorów
1 mała i wąska cukinia
ok. 10 pomidorków koktajlowych 
150-200 g serka mascarpone
3 gałązki świeżego tymianku
sól i pieprz

oliwa do smażenia

wtorek, 16 lipca 2013

Cytrynowe ciastka Sansy z "Gry o tron"

Pierwszy raz z potrawami z książki zapoznałam się na blogu: From movie to the kitchen. Teraz czas na mnie :)Potrawa pochodzi z siedmioczęściowej sagi fantasy Pieśń Lodu i Ognia. Akcja jest osadzona głównie w Westeros – fantastycznej krainie przypominającej średniowieczną Europę. Pory roku mogą tam trwać kilka lat lub nawet dekad. źródło: Internet


Składniki na ok. 6 sztuk na formy o poj. 150 ml.
  • 2 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
  • 1/2 szklanki białego cukru
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej przesianej przez sito
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli (do ubicia białek)
  • 2/3 szklanki naturalnego jogurtu
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • troszkę masła do wysmarowania foremek
  • cukier puder do dekoracji

poniedziałek, 15 lipca 2013

Blogerzy Dla Opolan oraz TORT o smaku RAFAELLO z OREO



Zostałam zaproszona do akcji: "Blogerzy dla Opolan" i przygotowałam tort oraz cremy brulee dla klientów kawiarni Cafe&Wine w Opolu. Oto pierwszy przepis na tort oraz fotorelacja 



więcej zdjęć na moim fan pagu:


Składniki na biszkopt:

8 jajek
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka octu + łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej
6 łyżek stołowych mąki tortowej (pszennej)
2 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej

Składniki na krem; 
600 ml kwaśnej śmietany 18 % 
3 tabliczki białej czekolady
3 śnieżki w proszku (śmietanfixy)
300 g wiórek kokosowych
200 g mielonych migdałów (można pominąć)

Dodatkowo:
ok. 10-12 ciastek oreo
kupne cukierki rafaello (można pominąć)
kilka kupnych małych bez (można pominąć) ja dodatkowo bezy opaliłam palnikiem
250 ml ponczu do nasączenia ciasta: 100 ml rumu wymieszanego z naparem czarnej herbaty z sokiem cytryny. 



sobota, 13 lipca 2013

Cukinia duszona w śmietanie z tymiankiem i czosnkiem



Mój nowy patent na cukinię :) niestety troszkę mi się rozgotowała bo w tym czasie robiłam zdjęcia innej potrawy :) Cukinia bardzo smaczna. Idealna na obiad jako dodatek do mięsa ale także świetnie smakuję solo na kolację. 

Składniki:

2 małe cukinie
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 gałązki świeżego tymianku
sól, pieprz
4-5 łyżek śmietanki kremówki
olej do smażenia

czwartek, 11 lipca 2013

Kwiaty cukinii nadziewane bryndzą i suszonymi pomidorami



Kiedy kuchnia staję się poezją.....
Ojczyzną cukinii są Włochy, najbardziej Toskania. 
Roślina wydaje dwa rodzaje kwiatów: męskie i żeńskie. Żeńskie, to te z zalążkiem cukiniowego owocu (tak jak u mnie). Męskie rosną samodzielnie. 
W tamtym roku przespałam kwitnącą cukinię ale w tym roku już cukinii pilnowałam. Kwiaty cukinii robiłam pierwszy raz i jestem zachwycona :)

Składniki:

4 kwiaty cukinii 
100 g bryndzy
100 g serka śmietankowego
4 plastry suszonych pomidorów 
skórka otarta z połowy cytryny
1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
świeży tymianek
pieprz

poniedziałek, 8 lipca 2013

Karkówka bejcowana w piwie i kawie



Miłego grillowania w te lato! Aby było dużo słonecznych dni na to! ;)

Składniki:

0,7 kg karkówki   
250 ml piwa (można tez zastosować piwo karmi o smaku kawy)
100 ml naparu z kawy
50 ml sosu sojowego

1 łyżka octu balsamicznego
4 ząbki czosnku

pieprz

piątek, 5 lipca 2013

Deser z ciasteczkami "Oreo"




Ten deser robiłam dla mojej 6 letniej bratanicy :) Uwielbia te ciasteczka :)

Składniki:

-500 ml śmietanki kremówki 36 % (opcjonalnie 30 %)
-400 g mielonego serka do sernika w kubeczku 
(u mnie marki Wieluń)
- ok. 20 ciasteczek Oreo (ja zakupiłam 2 małe opakowania)
- 4 garści małych bez


środa, 3 lipca 2013

Śledzie z pieczarkami w sosie pomidorowym


Jak już wspomniałam na swoim fanpagu: ze słodyczy najbardziej kocham śledzie! To znaczy, że raczej preferuję w smakach kwaśnych niż w słodyczach ;) To chyba zasługa mojej mamy, która chodząc ze mną w ciąży, jadła głównie śledzie w occie :-P

Składniki:
0,5 kg śledzie "matyjasy"

3 cebule
30 dag pieczarek
1 słoiczek przecieru pomidorowego
olej do smażenia
1 łyżeczka mielonej papryki
cukier
sól i pieprz
1 łyżka octu (można pominąć jeśli śledzie są mocno słone)

poniedziałek, 1 lipca 2013

Kompot poziomkowo - agrestowy. Najlepszy schłodzony :)

kompot z poziomek i agrestu
Robicie jeszcze kompoty? Wiem, że zawierają dużo cukru. Ale jak je piję to przypomina mi się dzieciństwo :)

  • 1 kg owoców (poziomki o agrest) 
  • 1 l wody
  • 5-10 łyżek cukru